Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Časovaná bomba? Slováci prevážajú lacný poľský benzín v sudoch: Hrozí tragédia, kontroly na hraniciach

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook/Dopravný servis Orava)

VARŠAVA - Po tom, ako Poľsko od začiatku februára dočasne znížilo DPH na pohonné látky z 23 percent na osem, zachvátila mnoho slovenských vodičov z pohraničia nákupná horúčka. Do Poľska chodia kvôli lacnému palivu najmä vodiči z poľského pohraničia. Tým však nestačí natankovať plnú nádrž, benzín berú aj do rôznych nádob. Poľsko už avizovalo kontroly na hraniciach.

Ako upozornil portál Novinky.cz na prepravu benzínu či nafty využívajú slovenskí občania nielen nádrže a kanistre, ale aj veľké plastové nádoby, ktoré sú na prepravu palív nevhodné.

"To, čo robia niektorí nezodpovední slovenskí vodiči, je nielen nezákonné – pretože okrem plnej nádrže majú právo v kanistroch navyše prevážať maximálne 60 litrov benzínu či nafty –, ale hlavne mimoriadne nebezpečné," varovala Anna Grzesiaková z krakovskej Inšpekcie cestnej dopravy, ktorú citoval český portál.

Časovaná bomba? Slováci prevážajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Dopravný servis Orava)

"Plná tisíclitrová plastová nádrž, určená pôvodne na vodu, môže pri preprave (pohonných látok) na prívesnom vozíku či v interiéri vozidla vybuchnúť a spôsobiť nielen nepredstaviteľné materiálne škody, ale aj ohroziť životy ľudí. Ak by došlo k dopravnej nehode, hrozí explózia s tragickými následkami," spresnila inšpektorka riziko prevážania nadmerného množstva pohonných látok v plastových nádobách.

Zamestnanci poľskej inšpekcie začali na hraničných priechodoch slovenských vodičov kontrolovať a varovať ich, aby nerobili takúto nebezpečnú činnosť.

Časovaná bomba? Slováci prevážajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Dopravný servis Orava)

Poľsko už tiež zavádza na poľsko-slovenských hraniciach kontroly množstva prevážaných pohonných hmôt. Dopravná polícia bude kontrolovať vozidlá vracajúce sa z Poľska na Slovensko. Upozorňuje na to slovenské veľvyslanectvo vo Varšave. "Cez hranice je možné v zmysle predpisov prepraviť plnú nádrž a maximálne štyri 60 litrové kanistre určené na prepravu paliva," priblížilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na webe.

Časovaná bomba? Slováci prevážajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Denník Právo pripomína, že záujem Slovákov o pohonné látky z Poľska je taký veľký, že na benzínových pumpách v Zakopanom, Nowom Targu či v Jablonke už niekoľkokrát došli zásoby paliva a museli ich na niekoľko hodín zavrieť. Za lacnými palivami do Poľska podľa českého denníka jazdia nielen Slováci, ale aj mnohí Česi a Nemci. Dlhé rady áut sa preto tvoria aj na pumpách na západe Poľska.

Viac o téme: NaftaBenzínPohonné hmotyPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu