Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Výzva poslancom pred hlasovaním o obrannej dohode s USA: Incitiátorom je Chmelár

Eduard Chmelár
Eduard Chmelár (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA – Viac ako štyridsať osobností spoločenského, vedeckého a kultúrneho života vyzýva poslancov Národnej rady (NR) SR k odmietnutiu schválenia obrannej dohody s USA. Považujú ju za nevýhodnú a riskantnú. V otvorenom liste zároveň konštatujú, že Slovensko má na rozdiel od mnohých iných štátov NATO veľmi zlú historickú skúsenosť s pobytom cudzích vojsk na našom území. Pripomínajú tiež, že dve tretiny občanov odmietajú prítomnosť amerických vojsk na území Slovenska. Informoval o tom iniciátor výzvy Eduard Chmelár.

"Chceme vás preto vyzvať k úcte k našim vlastným dejinám, k odvahe odmietnuť nevýhodnú a riskantnú zmluvu a k rešpektu voči vlastným voličom, ktorých dve tretiny odmietajú prítomnosť amerických vojsk na území Slovenska a väčšina odmieta DCA, vojenskú zmluvu s USA,“ apelujú v liste. Dôvodom na odmietanie zmluvy je podľa signatárov aj to, že vláda SR obišla NR SR a neumožnila pripomienkovať a spolutvoriť dokument vyššieho významu.

Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR

Slovenská republika a Spojené štáty podpísali zmluvu koncom minulého týždňa. Signatárom za Slovensko bol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), za USA šéf diplomacie Antony Blinken. Pri podpise bol aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou SR.

Národná rada SR sa bude zmluvou zaoberať na utorkovej schôdzi

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporuje. Národná rada SR sa bude zmluvou zaoberať na utorkovej schôdzi (8.2.).

Viac o téme: KultúraPoslanciDohoda s USAVedecké osobnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu