Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS ŠÚKL eviduje 10-tisíc hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AFP)

BRATISLAVA - Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlásili do stredy (26. 1.) v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu 10.586 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1493 ako závažné. Ústav o tom informuje na svojom webe.

Pri vakcíne od konzorcia Pfizer/BioNTech išlo o 882 závažných hlásení, z toho tri úmrtia. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky sa objavili pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, a to zväčša u pacientov liečených na hypertenziu, prekolapsový stav, kolaps, ale hlásili napríklad aj náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu, hypertenznú krízu či poruchu sluchu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, polyneuropatiu či hyperpyrexiu. Pri vakcíne od spoločnosti Moderna išlo o 165 závažných hlásení, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky boli dočasná paralýza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, kolaps, pľúcna embólia a napríklad aj náhla cievna mozgová príhoda.

Vlna variantu omikron rastie po celom Slovensku, prípadov prudko pribúda: Štát sa pripravuje na tlak

Vlna variantu omikron rastie po celom Slovensku, prípadov prudko pribúda: Štát sa pripravuje na tlak (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pri vakcíne od spoločnosti AstraZeneca hlásili 367 závažných účinkov, z toho tri úmrtia. Najčastejšie išlo o krátkodobú stratu vedomia, kolaps, trombózu, ale aj o parézu tvárového nervu, náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu či napríklad hypertenznú krízu. Nežiaduce účinky nahlásili aj pri vakcíne od spoločnosti Johnson & Johnson, závažných bolo 61. Išlo o stratu vedomia, kolaps, halucinácie a hyperpyrexiu. Pri neregistrovanej vakcíne Sputnik V zaznamenali päť závažných hlásení. Ide o pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, flebotrombózu, pľúcnu embóliu či parézu tvárového nervu.

KORONAVÍRUS ŠÚKL eviduje 10-tisíc
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mahesh Kumar A.)

Ďalších 13 závažných účinkov bolo pri vakcínach s neuvedeným názvom, informácie ústav dožiadal. Ústav eviduje spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a v troch ako pravdepodobný. Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený.

ŠÚKL pripomína, že vakcíny určené na prevenciu ochorenia COVID-19 sú podávané injekčne do svalu a môžu v priebehu hodín až dní po podaní vyvolať reakcie menšej alebo strednej intenzity, ktoré spontánne v priebehu niekoľkých dní odznievajú.

Viac o téme: VakcínaVedľajšie účinkyKoronavírusŠÚKLPfizer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu