Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dom vo Veľkej Mači rodičom zavraždeného páru pripomína tragédiu: Zrovnajú ho so zemou, veľké plány s pozemkom!

Dom vo Veľkej Mači má svoje dni zrejme už zrátané. Zobraziť galériu (4)
Dom vo Veľkej Mači má svoje dni zrejme už zrátané. (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Od vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v dome vo Veľkej Mači už čoskoro uplynú štyri roky a pre rodičov aj blízkych je stále bolestné sa k nedávnej tragédii vracať. Tú im pripomína aj stále stojaci dom v spomínanej obci, ktorý však zrejme čoskoro už bude minulosťou a na jeho mieste by mal vyrásť pamätník Slobody slova.

archívne video

Veľká Mača

O budúcnosť domu sa zaujímala TV Markíza. Rodičia obidvoch nebohých sú už s búraním opustenej stavby zmierení. Spomínaný príbytok v nich totiž stále vzbudzuje nepríjemné spomienky na február 2018.

Smútok umocňuje aj fakt, že časť práce na dome už bola hotová

"Je mi ľúto tej Jankovej práce, toho dlhého ponocovania, keď sa dlho do noci trápil a ráno išiel do práce, predsa len tá kúpeľňa už bola hotová aj ďalšie veci..." povedala matka zavraždenej Martiny Zlatica Kušnírová.

Kuciak robil pred smrťou na spomínanom dome pokroky.
Zobraziť galériu (4)
Kuciak robil pred smrťou na spomínanom dome pokroky.  (Zdroj: Facebook/Jozef Kuciak)

Trápi sa aj Jánov otec, ako prvý vraj inicioval búranie

O zlé spomienky zakopáva aj otec zavraždeného Jána, Jozef Kuciak. "Mne to tam všetko pripomína. Ja som bol asi prvý z tých, ktorý chcel, aby to tam všetko bolo zbúrané," povedal televízii otec zavraždeného novinára.

Kuciakovci chodia na hrob
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Maarty)

Na mieste vyrastie pamätník, finančne prispeje aj kraj

Osud staršieho domu je však už aj napriek týmto snahám spečatený. Pre obidvoch rodičov je to príliš bolestné, a tak sa rozhodli, že na mieste vyrastie pamätník Slobody slova a so zemou bude veľmi pravdepodobne zbúraná aj letná kuchynka.

Dom vo Veľkej Mači
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Rozhodli sme sa, že dom pôjde dole, všetko sa zrovná so zemou a urobí sa tam pamätník," potvrdila matka nebohej Martiny Kušnírovej.

V apríli očakávajú víťazné návrhy na pamätník

Výstavba pamätníka však bude finančne podporená aj zo strany Trnavského samosprávneho kraja. Župa dokonca na tento účel vyhlásila medzinárodnú architektonickú súťaž. "Tí, ktorí sa môžu prihlásiť, môžu byť výtvarníci, architekti alebo krajní architekti. Predpokladáme, že v aprílovom termíne by mohli vzniknúť tri víťazné návrhy," povedal župan Jozef Viskupič (OĽaNO).

Na terajšom mieste domu tak vznikne akési pietne miesto, kam by mohli chodievať ľudia a pripomínať si túto dôležitú, aj keď tragickú udalosť našich dejín.

Viac o téme: DomVraždaPamätníkNovinárBúranieVeľká MačaJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu