Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žilinka hazarduje s dôveryhodnosťou, vyhlasujú slovenskí europoslanci

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka Zobraziť galériu (3)
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Časť slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) vyzýva generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, aby sa nezúčastnil na oslavách 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry.

Pod výzvu Žilinkovi "neoslavovať nedemokratické praktiky a porušovanie ľudských práv a nehazardovať s dôveryhodnosťou Slovenska" sa podpísali europoslanci Ivan Štefanec (KDH,), Eugen Jurzyca (SaS), Michal Wiezik (PS), Miriam Lexmann (KDH), Vladimír Bilčík (Spolu), Martin Hojsík (PS), Michal Šimečka (PS) a Peter Pollák (OĽANO).

"Pre Slovensko i Európsku úniu je kľúčovou podpora demokratických režimov vo svete. Tu musíme ukázať jasný postoj a hodnoty, ktoré zastávame," zdôraznil Štefanec, ktorý Žilinkovu plánovanú účasť považuje s ostatnými spomínanými kolegami za škandál. Vedúci slovenskej delegácie EPP v tejto súvislosti pripomína, že generálny prokurátor prijal pozvanie šéfa ruskej prokuratúry Igora Krasnova, ktorý je na európskom sankčnom zozname, kam sa  dostal po uväznení Alexeja Navaľného, ktorému EP udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

Žilinka hazarduje s dôveryhodnosťou,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

Žilinka sa plánuje 11. až 13. januára v Rusku zúčastniť na oslavách 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry. Spolu s ním by tam mali byť aj zástupcovia 34 krajín a medzinárodných inštitúcií. Podľa medializovaných informácií má byť však Žilinka jediným z hlavných predstaviteľov prokuratúry z krajín V4, ktorý sa zúčastní na oslavách v Moskve.

Osem slovenských europoslancov vyzýva Žilinku, aby necestoval

Osem slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) v spoločnej výzve požiadalo generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, aby nešiel na oslavy výročia ruskej generálnej prokuratúry – a neoslavoval tak "nedemokratické praktiky a porušovanie ľudských práv" v tejto krajine. Agentúru o tom informoval Ivan Štefanec (KDH), vedúci slovenskej delegácie Európskej ľudovej strany (EPP) v EP, ktorý spoločnú výzvu inicioval. 

Žilinka hazarduje s dôveryhodnosťou,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Štefanec pripomenul, že Maroš Žilinka zvažuje pozvanie Igora Krasnova do Ruska na oslavy výročia tamojšej generálnej prokuratúry. Spresnil, že Krasnov je na sankčnom zozname EÚ, kam sa dostal po uväznení ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorému EP udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. 

"Pre Slovensko i Európsku úniu je kľúčovou podpora demokratických režimov vo svete. Musíme ukázať jasný postoj a hodnoty, ktoré zastávame. Mnohé generácie občanov Slovenska sa obetovali za dodržiavanie ľudských práv a tieto hodnoty musíme chrániť, a nie znevažovať. Je škandalózne, že slovenský generálny prokurátor zvažuje pozvanie Igora Krasnova a hazarduje tak s dôveryhodnosťou Slovenska," uviedol Štefanec.

Poslanci odsudzujú zámer generálneho prokurátora

Osem poslancov z piatich slovenských politických strán a troch politických frakcíí europarlamentu uviedlo, že odsudzujú zámer generálneho prokurátora SR vycestovať do Ruska na oslavy výročia tamojšej generálnej prokuratúry. 

"Je škandalózne, že slovenský generálny prokurátor sa chce druhýkrát v krátkom čase stretnúť s Igorom Krasnovom, ruským generálnym prokurátorom, ktorý je na európskom sankčnom zozname za závažné porušovanie ľudských práv vrátane svojvoľného zatýkania a zadržiavania, ako aj rozsiahleho a systematického potláčania slobody pokojného zhromažďovania a združovania a slobody presvedčenia a prejavu v Rusku," uvádza sa v spoločnej výzve europoskancov. 

Signatári výzvy upozornili, že akceptácia pozvania od človeka, ktorý je zodpovedný aj za väznenie Navaľného, je znevážením rozhodnutia europarlamentu udeliť Sacharovovu cenu za slobodu myslenia práve Alexejovi Navaľnému. Pripomenuli tiež, že ruská generálna prokuratúra je súčasťou nedemokratického režimu s hanebnou históriou stalinských procesov a zodpovednosťou za vykonštruované obvinenia a smrť mnohých ľudí, okrem iného aj Sergeja Magnitského. 

"Len pred pár dňami ruský najvyšší súd na základe žaloby prokuratúry zlikvidoval medzinárodnú mimovládnu organizáciu Memorial, ktorá dokumentovala a odhaľovala zločiny komunizmu a stalinizmu páchané v bývalom Sovietskom zväze," upozornili poslanci. Podľa ich stanoviska akékoľvek oslavovanie ruskej generálnej prokuratúry vrcholným predstaviteľom slovenskej generálnej prokuratúry je hazardom s dôveryhodnosťou Slovenska, a preto Žilinku vyzvali, aby sa nezúčastnil na oslavách nedemokratických praktík a porušovania.

Viac o téme: HazardDôveryhodnosťEuroposlanciMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu