Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda odsúhlasila dohodu o obrannej spolupráci s USA: Viaceré strany reagujú

Vláda odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA
Vláda odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mimoparlamentná SNS je veľmi sklamaná zo schválenia obrannej dohody s USA. V tejto súvislosti hovorí o "čiernom dni" pre suverenitu SR a o zrade. Opozičné politické strany vyzýva na zjednotenie sa pre odmietnutie, prípadne zrušenie zmluvy do budúcna. Informovala o tom hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

"Vyzývame opozičné politické strany na zjednotenie sa a jediná šanca, ako odmietnuť, respektíve do budúcna zrušiť túto zmluvu, je spolupráca opozičných strán v referende a jednotný postup v najbližších parlamentných voľbách," konštatuje SNS.

Strana poukazuje na to, že zmluva je takmer identická s tou, o ktorej sa už v minulosti rokovalo a ktorú SNS odmietala. Argumentovala tým, že je predprípravou prítomnosti cudzích ozbrojených síl na území Slovenska. "Je veľká škoda, že vláda nedokázala nabrať odvahu zastaviť túto zmluvu, ktorá hovorí o rôznych daňových, colných a iných výhodách pre cudzie ozbrojené sily. Tieto cudzie ozbrojené sily zo Spojených štátov amerických budú mať dokonca nadradené postavenie vo vzťahu k našim ozbrojeným silám, ako aj k iným ozbrojeným silám susedských štátov," zdôrazňuje SNS.

Vláda SR v stredu odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA). Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Pred rokovaním vlády dohodu schválila aj Bezpečnostná rada SR. Zmluva by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Dohoda s USA má posilniť vzájomnú spoluprácu SR a USA. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) i šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) deklarovali, že plne rešpektuje suverenitu SR. Odmietajú, že by vytvárala predpoklad stálej prítomnosti USA na území SR.

ĽSNS odsudzuje schválenie obrannej dohody s USA, chystá viaceré aktivity

Opozičná ĽSNS odsudzuje hlasovanie, ktorým v stredu vláda SR schválila obrannú dohodu s USA. Strana to konštatuje vo svojom stanovisku, ktoré poskytol jej podpredseda Martin Beluský.

"Je veľmi smutné, keď samotná vláda, ktorá má zo všetkých síl chrániť a zveľaďovať záujmy SR a jej obyvateľov, namiesto toho presadzuje záujmy cudzích mocností," podotýka strana. Pripravuje viaceré politické i občianske aktivity, ktorými chce verejnosť informovať o neprijateľnosti takejto zmluvy.

Rozhodnutie vlády kritizuje aj líder mimoparlamentného hnutia Republika a europoslanec Milan Uhrík. "Za 100 miliónov dolárov doslova predali dve kľúčové slovenské vojenské letiská americkej armáde," uviedol v stanovisku. Tvrdí, že vláda hrubo a arogantne odignorovala všetky pripomienky verejnosti aj výhrady generálneho prokurátora. Kritizuje tiež alibistický postoj prezidentky SR Zuzany Čaputovej. "Inokedy mudruje do každej maličkosti, ale keď ide o americké základne, tak podozrivo mlčí," doplnil.

Ocenil, že sa voči zmluve stavajú aj niektorí slovenskí zamestnávatelia a vyzval aj ostatné združenia a organizácie, aby našli odvahu a vyjadrili jasný odpor. Apeloval tiež na zvyšok opozície a poslancov v parlamente. "O osude Slovenska v tak závažnej otázke musia rozhodnúť občania v referende, nie dočasní vládni politici, ktorí už dávno stratili dôveru občanov a po voľbách zrejme aj tak zutekajú do zahraničia," reagoval s tým, že ak má byť referendum účinné, nesmie byť agendou len jednej politickej strany.

Poslanci pôsobiaci v Hlase-SD nepodporia zmluvu o obrannej spolupráci s USA

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v neparlamentnej strane Hlas-SD nepodporia v pléne návrh dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Strana je pripravená sa po prípadnom schválení v parlamente obrátiť na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zmluvu dala posúdiť Ústavnému súdu SR.

"Krok vlády považuje Hlas-SD za nezodpovedný voči národnoštátnym záujmom SR a jej občanom. Vláda odignorovala verejnú diskusiu a pripomienky ústavných orgánov, odborných inštitúcii a schválila zmluvu bez zohľadnenia ich pripomienok. Zároveň Hlas-SD odmieta demagogické a nepravdivé vyjadrenia ministra obrany Jaroslava Naďa, že predstavitelia Hlasu-SD sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave tejto nevýhodnej zmluvy pre Slovensko," vyhlásila hovorkyňa.

Strana nepodporí akúkoľvek zmluvu, ktorá nebude v súlade s Ústavou SR, bude narušovať územnú celistvosť a zvrchovanosť SR a umožní rozmiestňovanie cudzích vojsk bez súhlasu ústavných orgánov SR.

Smer chce referendum

Opozičná strana Smer-SD chce  presadiť referendum k dohode o obrannej spolupráci s USA. Spolu s nezaradenými poslancami okolo poslanca Tomáša Tarabu v stredu iniciovala k tejto téme mimoriadnu schôdzu parlamentu. Informoval o tom predseda strany Robert Fico. V zmysle rokovacieho poriadku má predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) zvolať mimoriadnu schôdzu do siedmich dní od podania návrhu.

Strana sa chce v referende pýtať občanov, či súhlasia s tým, aby Národná rada SR vyslovila súhlas s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a USA. Fico pripomenul, že v prípade schválenia ich návrhu by predseda parlamentu musel predložiť uznesenie prezidentke, ktorá by referendum musela vyhlásiť.

Fico zopakoval, že Smer zmluvu odmieta. Slovensko ju podľa neho nepotrebuje. Ohrozovať má zvrchovanosť SR. "Vďaka Smeru nebola táto zmluva podpísaná v roku 2018. Bola odmietnutá na koaličnej rade," reagoval na poďakovanie ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO).

Ak parlament neschváli návrh na vyhlásenie referenda, Fico avizuje petičnú akciu za referendum. To by malo obsahovať tri otázky. Jednu o obrannej dohode, druhá sa bude týkať zmeny ústavy v prípade možnosti referenda o predčasných parlamentných voľbách. Tretia otázka by mala vzniknúť po dohode s opozičnými partnermi, mala by mať sociálny charakter.

Viac o téme: VládaDohodaObranaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu