Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalší škandál v agrorezorte: Tisíce eur na svine pre ďalšieho človeka blízkeho OĽaNO

Hlas hovorí o ďalších tisícoch eur na ošípanú v prípade kandidáta za OĽaNO. Zobraziť galériu (3)
Hlas hovorí o ďalších tisícoch eur na ošípanú v prípade kandidáta za OĽaNO. (Zdroj: Facebook/OĽaNO, TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA/BOLEŠOV - Po nedávno spomínaných rekordných 4500 eur na ošípanú tu má byť podľa všetkého ďalší škandál. Opozičný Hlas-SD hovorí, že s ohľadom dotácie na ošípané nie je ani zďaleka koniec a ďalšiu astronomickú čiastku mali pripísať ďalšiemu človeku za OĽaNO. Ide o kandidáta zo 123. miesta kandidátky obyčajných ľudí Augustína Poláka, ktorý mal mať vďaka sviniam dostať odmenu vyše 10-tisíc eur.

Za Hlas k tejto kauze rozpráva poslanec Róbert Puci. Po štátnom tajomníkovi Milanovi Kyseľovi má ísť o ďalšieho človeka, ktorý má blízko k OĽaNO. "Z peňazí daňových poplatníkov vyplatilo OĽaNO nielen 4 500 eur na sviňu rodinnej firme straníckeho štátneho tajomníka Milana Kyseľa. Kráľovsky si z peňazí daňových poplatníkov zarobil aj 123. kandidát OĽaNO do parlamentných volieb roku 2020, Augustín Polák z Bolešova. Agrorezort mu vyplatil za vyplnenie dotazníka o chovaných sviniach 10 488 eur,“ uviedol Puci z Hlasu. K tomuto strana pridáva ako dôkaz aj danú zmluvu, kde sa skutočne hovorí o tejto sume.


Škandál s dotáciami: Štátny tajomník za OĽaNO má najdrahšie svine na Slovensku, minister to dal preveriť


Ďalší škandál v agrorezorte:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Hlas-SD)

Vraj ide o ukážkový príklad korupcie

Cez dva milióny eur podľa Hlasu vyplatilo ministerstvo pod vedením OĽaNO cez Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum štyrom percentám chovateľov ošípaných. O týchto odmenách a možnosti zapojenia sa do prieskumu malo pritom vraj vedieť len minimum chovateľov.

"OĽaNO vyplatilo pochybným vzorcom, ktorý zvýhodnil „jeho ľudí“, z celkového počtu 2 953 fariem chovateľov ošípaných na Slovensku (Centrálna evidencia hospodárskych zvierat) financie len niečo cez 120 fariem, patriacich iba 86 subjektom. Relevantnosť získaných údajov je preto otázna," tvrdí strana Hlas.
 
"Vyplácanie vlastných ľudí politikmi OĽaNO z peňazí daňových poplatníkov na agrorezorte, je ukážkovým príkladom korupcie. Aktuálne vyhlásenia už bývalého agroministra i člena OĽaNO Jána Mičovského, ukazujú na ďalšie podozrenia z možných nezákonných praktík nominantov. Minister OĽaNO ospevuje politickú kultúru svojho odstupujúceho štátneho tajomníka, ktorého rodina peniaze nevrátila. Igor Matovič sa zatajuje, či priamo podpísal uvoľnenie peňazí na túto zlodejinu. A polícia pod vedením OĽaNÁckeho prezidenta Harmana jasné fakty a závažné podozrenia, podľa doteraz známych informácií, ani len nezačala vyšetrovať,“ uviedol Róbert Puci.

Róbert Puci z Hlasu
Zobraziť galériu (3)
Róbert Puci z Hlasu  (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

Čo na to rezort Samuela Vlčana?

Ohľadom vyplatenia odmeny pre kandidáta za OĽaNO Poláka sme sa obrátili aj na rezort pôdohospodárstva. "MPRV SR pripravilo mimoriadnu podporu pre všetkých registrovaných chovateľov ošípaných na zmiernenie negatívnych vplyvov pandémie afrického moru ošípaných. Ministerstvo smerovalo pomoc aj k našim menším a stredným domácim farmárom s cieľom podporiť decentralizáciu chovu ošípaných. Ten je v súčasnosti koncentrovaný vo veľkochovoch zahraničných, predovšetkým dánskych firiem, čo predstavuje pri šírení afrického moru vysoké riziko," hovorí ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Nedávno sa to podľa rezortu ukázalo v Jesenskom pri Rimavskej Sobote, kde štát musel platiť likvidáciu 24 tisíc ošípaných. Podporu malých a stredných farmárov vraj považujú za dôležitý krok k budovaniu vyššej potravinovej sebestačnosti Slovenska.

"Z uvedených dôvodov bola pomoc smerovaná na farmu, nie na kusy chovaných ošípaných. Podpora bola vypočítaná automaticky na základe vzorca, ktorý sme pripravili v spolupráci s NPPC tak, aby bola odbúraná možnosť subjektívne vstupovať do rozhodovania o výške podpory. Hlavným kritériom na výpočet výšky pomoci bolo pásmo zasiahnutia africkým morom ošípaných, v ktorom sa farma nachádza, vplyv covidu-19, počet fariem chovateľa a podiel produkcie umiestnený na slovenskom trhu," doplnili. 

Ako sa pomoc pre farmárov tvorí?

Rezort následne odhalil aj vzorec, ktorý sa používa na výpočet takejto podpory: 

Alokácia = P*(0,25*F/PF+0,6*C19/PC19+0,15*DT/PDT)

kde:
P - podpora pásma
F- počet fariem subjektu
PF - celkový počet fariem v pásme
C19 - podiel subjektu - dopad C19 v %
PC19 - celkový súčet dopadov C19 v pásme - suma % C19
DT - podiel produkcie subjektu na domácom trhu v %
PDT - celkový súčet podielov na DT v rámci pásma - suma % DT

Viac o téme: Ministerstvo pôdohospodárstvaSvineOĽaNORóbert PuciHlas-SDAugustín Polák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu