Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Škandál s dotáciami: Štátny tajomník za OĽaNO má najdrahšie svine na Slovensku, minister to dal preveriť

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Agrominister Samuel Vlčan (nominant OĽANO) dal preveriť, či podpora firme Rimanec, v ktorej pôsobil rezortný štátny tajomník Milan Kyseľ, bola vyplatená v zmysle stanovených podmienok. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na vyjadrenia mimoparlamentnej opozičnej strany Hlas-SD.

MPRV SR priblížilo, že pripravilo mimoriadnu podporu pre všetkých registrovaných chovateľov ošípaných na zmiernenie negatívnych vplyvov pandémie afrického moru ošípaných (AMO). "Ministerstvo smerovalo pomoc aj k našim menším a stredným domácim farmárom s cieľom podporiť decentralizáciu chovu ošípaných. Ten je v súčasnosti koncentrovaný vo veľkochovoch zahraničných, predovšetkým dánskych firiem, čo predstavuje pri šírení AMO vysoké riziko," vysvetlilo agroministerstvo.

Nedávno sa to podľa MPRV ukázalo v Jesenskom pri Rimavskej Sobote, kde štát musel platiť likvidáciu 24.000 ošípaných. "Podporu malých a stredných farmárov považujeme za dôležitý krok k budovaniu vyššej potravinovej sebestačnosti Slovenska, na rozdiel od strany Hlas-SD, ktorá aj v tomto prípade obhajuje záujmy zahraničných veľkofariem," podčiarkol odbor komunikácie MPRV.

Podpora bola vypočítaná na základe vzorca

Z uvedených dôvodov bola podľa MPRV pomoc smerovaná na farmu, nie na kusy chovaných ošípaných. "Podpora bola vypočítaná automaticky na základe vzorca, ktorý sme pripravili v spolupráci s Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom tak, aby bola odbúraná  možnosť subjektívne vstupovať do rozhodovania o výške podpory," priblížil agrorezort.

Hlavným kritériom na výpočet výšky pomoci podľa MPRV bolo pásmo zasiahnutia africkým morom ošípaných, v ktorom sa farma nachádza, vplyv ochorenia COVID-19, počet fariem chovateľa a podiel produkcie umiestnený na slovenskom trhu. "Aby sme predišli akýmkoľvek pochybnostiam, minister (pôdohospodárstva) Samuel Vlčan (dal preveriť, či podpora firme Rimanec bola vyplatená v zmysle stanovených podmienok," dodalo MPRV s tým, že podpora pokryla 70 % chovaných ošípaných na Slovensku.

Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa strany Hlas-SD, informovala, že podľa medializovaných informácií MPRV pod vedením ministra OĽANO Samuela Vlčana a štátneho tajomníka Milana Kyseľa vyplatilo firme Rimanec, v ktorej pôsobil až do júna 2021 ako konateľ práve Milan Kyseľ, rekordných 4500 eur na ošípanú. Na dotácie upozornil portál poľnoinfo.sk.

Viac o téme: DotáciePreverenieMilan KyseľSamuel VlčanRimanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu