Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Oddnes sa mení proces prijímania opatrení: Uvoľnenie podmienok v kultúre, veľká kritika

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a odborníkmi mení proces prijímania protiepidemických opatrení. K tomuto kroku sa pristupuje vzhľadom na vysokú infekčnosť variantu omikron, ktorého rozšírenie zapríčiní dynamické zmeny epidemiologickej situácie. Informovala o tom hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Bratislavský samosprávny kraj začal očkovať deti vo veku päť až 11 rokov (archívne video)

Bratislavský samosprávny kraj začal očkovať deti vo veku päť až 11 rokov (Zdroj: TASR - Daniel Veselský)

Oddnes sa bude zavádzanie opatrení do praxe realizovať podľa nových pravidiel. Ministerstvo zdravotnícva, Inštitút zdravotných analýz MZ SR, ÚVZ SR a regionálne ÚVZ zhodnotia aktuálnu epidemiologickú situáciu a na základe dát pripravia prognózu ďalšieho vývoja. V utorky podľa Eliášovej MZ SR po rokovaní s členmi odborného konzília a na základe aktuálnej epidemiologickej situácie pripraví návrh opatrení. 

KORONAVÍRUS Oddnes sa mení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

V stredy vláda na základe návrhu rezortu zdravotníctva prehodnotí a schváli nové opatrenia, ktoré budú po rokovaní vlády prezentované verejnosti. Schválené opatrenia budú platiť, ak sa nerozhodne inak, od stredy nasledujúceho týždňa. Ak to bude potrebné, ÚVZ SR v nedeľu alebo aj skôr pripraví a zverejní vyhlášky. Počas stredy nadchádzajúceho týždňa vstúpia nové opatrenia do platnosti, ak vláda nerozhodne o ich skoršej platnosti. 

Vedci objavili nový variant KORONAVÍRUSU: Kombinácia delty a omikronu! Prognóza jeho účinnosti

"Vzhľadom na nepredvídateľný vývoj situácie s nástupom variantu omikron a riziko rýchleho zhoršenia sa situácie však môžu byť nové opatrenia zavádzané aj operatívne," priblížila Eliášová. V týchto dňoch sa zároveň realizujú práce na príprave nového COVID automatu, ktorý zohľadňuje aktuálne vedecké poznatky o omikrone. 

KORONAVÍRUS Oddnes sa mení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

ÚVZ aktualizáciu podmienok v kultúre zverejní po rokovaní vlády

Vyhlášku o organizácii hromadných podujatí, ktorá má aktualizovať podmienky otvorenia kultúrnych akcií, vydá Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR po tom, ako majú byť dnes známe oficiálne závery rokovania vlády SR o tejto otázke. Informoval o tom komunikačný odbor ÚVZ. Oddnes majú byť otvorené kultúrne podujatia v režime OP maximálne pre 50 návštevníkov. Minulý piatok to počas rokovania vlády avizovala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) s tým, že pravidlá spresní vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Práve na ňu čaká väčšina kultúrnych inštitúcií. Dnes predpoludním má kabinet online rokovať o uznesení, ktoré predloží Ministerstvo zdravotníctva SR. 

Ples v Opere 2019
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/ Ples v opere)

Podľa kultúrnej obce je uvoľnenie opatrení nedostatočné

Zástupcovia kultúrnej obce vyjadrili počas víkendu nesúhlas s avizovanou podobou uvoľnenia podmienok pre živú kultúru. Považujú to za nedostatočné, žiadajú preto o čo najrýchlejšie stretnutie a osobnú diskusiu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO), ministerkou kultúry a ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO) Žiadajú tiež prehodnotiť podmienky otvorenia kultúrnych podujatí tak, aby ich od 18. januára bolo možné realizovať s naplnením minimálne 50-percentnej kapacity diváckych priestorov a v režime OTP, teda aj pre testovaných. 

Viac o téme: KultúraSlovenskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu