Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vence k Tisovmu hrobu položila aj Slovenská pospolitosť

Členovia občianskeho združenia Slovenská pospolitosť pri príležitosti 69. výročia založenia slovenského štátu položili veniec na hrob Jozefa Tisa. Potom sa presunuli k hrobu Vojtecha Tuku
Členovia občianskeho združenia Slovenská pospolitosť pri príležitosti 69. výročia založenia slovenského štátu položili veniec na hrob Jozefa Tisa. Potom sa presunuli k hrobu Vojtecha Tuku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V súvislosti s výročím vzniku slovenského štátu, 14. marca 1939, sa dnes približne o 14:00 stretli pred Martinským cintorínom v Bratislave predstavitelia Slovenskej pospolitosti a asi 30-členná skupina ich prívržencov.

Na zhromaždení sa okrem vodcu Ivana Sýkoru zúčastnil aj bývalý vodca Marian Kotleba. Odtiaľ sa vybrali k hrobu vtedajšieho prezidenta Jozefa Tisa, kde si príhovormi a kladením vencov na hrob pripomenuli vznik štátu. Pobočník Slovenskej pospolitosti Michal Laššák vyzdvihol Tisovu osobnosť a ostro vystúpil proti Európskej únii.

Od hrobu Jozefa Tisa sa zhromaždenie presunulo k hrobu ďalšieho predstaviteľa vojnovej Slovenskej republiky, predsedu vlády a neskôr aj ministra zahraničných vecí - Vojtecha Tuku, kde položili vence a zaspievali hymnu vtedajšieho štátu - Hej Slováci... Celá akcia trvala asi hodinu a konala sa pod kontrolou polície, ktorá dohliadala na jej nekonfliktný priebeh. Skupina sa po skončení zhromaždenia presunula do Čakajoviec pri Nitre, kde sa v súvislosti s touto udalosťou uskutočnilo celoslovenské zhromaždenie prívržencov 1. Slovenskej republiky.

Slovenská pospolitosť - Národná strana bola extrémistická nacionalistická politická strana pôsobiaca na Slovensku v rokoch 2005 a 2006. Ministerstvom vnútra SR bola zaregistrovaná 18. januára 2005., ale 1. marca 2006 Najvyšší súd SR rozpustil túto stranu, pretože jej politická činnosť bola v rozpore s Ústavou SR. Slovenská pospolitosť v súčasnosti pôsobí vo forme občianskeho združenia. V Česku spolupracuje s extrémistickým Vlasteneckým frontom.

Čajakovce: Na Tisa spomínal aj bývalý žiak

Takmer stovka ľudí sa dnes zišla v Čakajovciach na oslavách 69. výročia vzniku prvej Slovenskej republiky. Bolo medzi nimi aj približne 30 členov občianskeho združenia Slovenská pospolitosť, ktorí sa do Čakajoviec presunuli z osláv na Martinskom cintoríne v Bratislave. V Panteóne slovenských dejateľov pred miestnym kultúrnym domom položili účastníci osláv spomienkové vence k soche prezidenta Jozefa Tisa. Pokojný priebeh osláv monitorovalo 20 policajtov.

Podujatie každoročne organizuje občianske združenie Slovenské hnutie obrody. Jeho predseda Róbert Švec vyjadril počas osláv podporu srbskému národu v jeho boji za územnú celistvosť Srbskej republiky. "Srbsko bolo a aj zostane slovanské," uviedol.

Na zhromaždení sa zúčastnil aj Michal Števko, ktorý bol žiakom prezidenta Tisa v učiteľskej akadémii v Bánovciach nad Bebravou. Na svojho učiteľa, ktorý bol v tom čase súčasne riaditeľom akadémie, dekanom a prezidentom, spomína len v dobrom. "Hoci mal tri funkcie, nebral ani jeden plat. Všetky peniaze dával na školu," konštatoval. Tisa hodnotí ako mimoriadne skromného a obetavého. "My, študenti, sme na večeru zvyčajne dostávali pomleté mäso, ktoré zostalo od obeda. Tisovi sme nosili večeru do pracovne. A kým my sme večerali fašírky, jemu som niesol na tanieri tri uvarené posolené zemiaky s kyslým mliekom. To bola irónia, my, študenti, sme hodovali a prezident jedol varené zemiaky," spomína Števko.

Pamätá si aj výrok Tisa z čias, keď v Bánovciach v roku 1923 zakladal učiteľský ústav. "Zaumienil som si v dobe najväčšieho útlaku, že nedám humpľovať národ počeštenými učiteľmi, ale že si budem vychovávať učiteľov svojských sám," citoval Tisa jeho žiak. Podľa Števka prezident učil na akadémii náboženstvo a filozofiu. Vo voľnom čase po večeroch sedával so študentmi a rozoberali spolu rôzne filozofické otázky, spomína dnes 85-ročný Števko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu