Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kultúrna obec vyzýva rezort: Žiadame návrat ku COVID semaforu! Milanová hovorí o nových pravidlách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Napriek tomu, že mnohé divadlá, kiná, koncertné sály či kluby sú z epidemiologického hľadiska bezpečnejšie ako gastroprevádzky, na rozdiel od reštaurácií a pohostinstiev ostávajú zatvorené. Upozorňuje na to iniciatíva Otvorme kultúru, ktorá v online petícii vyzýva na čo najrýchlejší návrat ku kultúrnemu COVID semaforu. Rovnakú výzvu adresuje Ministerstvu kultúry (MK) SR aj strana SaS.

Iniciatíva, za ktorou stoja aktívni aktéri v kultúre a umení, poukazuje na to, že od vyhlásenia núdzového stavu na konci novembra 2021 sú divadlá, kiná či kluby a koncertné sály stále zatvorené na rozdiel od iných prevádzok, ktorým umožnili obnoviť činnosť pri rozhodnutiach o zvoľnení opatrení.

Tento stav je neúnosný

"Ako zástupcovia kultúrneho sektora divadiel, kín a hudby považujeme tento stav za neúnosný a nespravodlivý," uviedla iniciatíva Otvorme kultúru v petícii, ktorú od utorka (4. 1.) podpísalo približne 3000 podporovateľov.

Natália Milanová a Eduard
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Iniciatíva upozorňuje, že pri podobnej epidemiologickej situácii v minulosti boli divadlá, kiná, koncertné sály a kluby otvorené za podmienok, ktoré určoval COVID semafor pre kultúrne podujatia. "Nepopierame nebezpečenstvo situácie ani to, že môže v dôsledku nového variantu vírusu dôjsť k jej zhoršeniu. Požadujeme však jasné pravidlá hry nastavené podobným spôsobom ako v minulosti,“ zdôraznili v súvislosti s požiadavkou návratu ku COVID semaforu a možnosťou čerpania štátnej pomoci pre tie prevádzky, ktoré ostanú zatvorené. Požadujú taktiež svojho zástupcu v konzíliu odborníkov.

Na zvoľnenie opatreí apeluje aj SaS

Na zvoľnenie opatrení v prospech živej kultúry apeluje aj strana SaS. "Návrat ku COVID semaforu pre kultúrne podujatia je kľúčovou podmienkou, ako zachrániť kultúru na Slovensku," upozornil člen Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Roman Foltin. Vyjadril presvedčenie, že pri umožnení obmedzeného režimu  fungovania gastroprevádzok či bohoslužieb nie je dôvod, aby podobné pravidlá nemohli platiť pre kultúrne podujatia. "Vstup pre očkovaných a prekonaných s nasadeným respirátorom po celú dobu divadelného predstavenia so sebou nesie určite menšie riziko ako fitnes či kozmetické salóny,“ uviedol.

Je čas vrátiť sa k normálnemu životu 

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová takisto presadzuje, aby sa v režime OP (očkovaný/prekonaný) uvoľnili aj pravidlá pre kultúrne a športové podujatia. Upozorňuje, že po využití všetkých motivačných nástrojoch smerujúcich k očkovaniu je čas vrátiť sa k normálnemu životu. "A to aj napriek neochote niektorých občanov chrániť sa pred chorobou a napriek spiatočníckym postojom niektorých politických činiteľov k vede a k vedeckým poznatkom. Deti v školách, fungujúca kultúra, prístup k bohoslužbám, otvorená ekonomika. Je čas nadýchnuť sa a vrátiť sa k slobode," zdôraznila Remišová a uviedla, že v tomto zmysle bude strana Za ľudí pristupovať aj k ďalším návrhom zo strany ministra zdravotníctva.

Na väčšiu angažovanosť vyzýva ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽANO) aj jej predchodkyňa Ľubica Laššáková, pôsobiaca v mimoparlamentnom Hlase-SD. "Minimálne by som od Milanovej očakávala väčšiu ústretovosť k výzve Otvorme kultúru a z jej pozície by mala túto otázku nastoliť na vláde,“ upozornila exministerka kultúry, v súčasnosti nezaradená poslankyňa parlamentu.

Ministerstvo kultúry má pripravený nový kultúrny semafor

Ministerstvo kultúry (MK) SR má pripravený nový kultúrny semafor, ktorý okrem iného zlepšuje podmienky organizovania hromadných kultúrnych podujatí pre očkovaných. Informovala o tom ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) na sociálnej sieti.

"Vylepšený semafor reaguje na nové vedecké poznatky a na stále vyššiu, hoci celkovo nie veľmi potešujúcu zaočkovanosť," uviedla Milanová. Dodala, že na ministerstve by "najradšej zrušili všetky kultúru obmedzujúce opatrenia, ale zdravie a ochrana ľudí majú prioritu". Milanová podľa vlastných slov chápe agóniu a úzkosť tých, ktorí umením a kultúrou žijú.

Rezort kultúry podľa Milanovej rešpektuje opatrenia odborníkov a špecialistov, to však neznamená, že "ticho sedí v kúte". Tvrdí, že obojstranne konzultuje situáciu, predpokladaný vývoj pandémie, a teda praktické možnosti, ako čo najmenej obmedzovať kultúru a životy ľudí, ale zároveň udržať riziko šírenia vírusu v únosnej miere. "Na rozdiel od iných si však počas rokovaní nerobíme selfie, nebúchame po stole a keď máme iný názor, tak sa nehádžeme o zem pred televíznymi kamerami, ale snažíme sa dosiahnuť prijateľný kompromis," poznamenala ministerka.

Zároveň pripomenula, že ministerstvo nerozhoduje a ani nerozhodovalo o pandemických opatreniach. Hlavné slovo podľa Milanovej majú autority z rezortu zdravotníctva, respektíve Úradu verejného zdravotníctva SR. "Ak by boli všetci, čo môžu, zaočkovaní, tak sa nemáme o čom baviť a žiadne dramatické opatrenia tu nemáme," podotkla.

Viac o téme: KultúraNávratVýzvaKoronavírusCovid semafor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu