Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Fico kritizuje dohodu medzi Slovenskom a USA: Porušuje suverenitu Slovenska! Na stole sú desiatky pripomienok

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky - Maarty)

PREŠOV - Návrh dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi SR s USA (DCA) je pre Slovensko nevýhodný a porušuje suverenitu Slovenska. V stredu to na tlačovej konferencii v Prešove povedal predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý podľa svojich slov nespochybňuje záväzky SR v Severoatlantickej aliancii (NATO). Ministerstvo obrany (MO) SR v reakcii na jeho vyjadrenia hovorí o zúfalom zastrašovaní, vytrhávaní z kontextu a zavádzaní.

"Je to zmluva, ktorá podľa Ústavy SR bude mať prednosť pred vnútroštátnymi zákonmi SR. Navrhované znenie v každom jednom článku je v príkrom rozpore s ponímaním suverenity a zvrchovanosti samostatného štátu," uviedol Fico.

VIDEO Slovensko by malo uzavrieť s USA dohodu o obrannej spolupráci, informoval v polovici decembra minister obrany Jaroslav Naď

Slovensko by malo uzavrieť s USA dohodu o obrannej spolupráci, o pandemických opatreniach sa ešte rokuje (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Návrh dohody podľa neho dáva Spojeným štátom americkým (USA) a armáde USA "voľnú vstupenku minimálne na desať rokov na trvalú prítomnosť vojakov, civilných zamestnancov, dodávateľov a rodinných príslušníkov". Pre Slovensko je podľa Fica dohoda nevýhodná.

Budem žiadať kolegov, aby sme to nepodporili

"Budem žiadať mojich kolegov v poslaneckom klube, aby sme nikdy takýto typ dohody, ktorý je na stole, v parlamente nepodporili," povedal Fico. Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA (DCA) by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) zdôraznil, že ide o štandardnú medzinárodnú dohodu. Deklaroval, že dokument plne rešpektuje suverenitu SR. V prvej vlne má dohoda umožniť čerpať približne 100 miliónov dolárov na modernizáciu obrannej infraštruktúry. Akákoľvek infraštruktúra, ktorá bude postavená, bude majetkom SR.

Reaguje aj ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany SR považuje Ficovo vystúpenie za plné nezmyslov a klamstiev. "Domnievame sa, že z tejto bezobsažnej tlačovej konferencie plnej nezmyslov a klamstiev si okrem zúfalého zastrašovania, vytrhávania z kontextu a zavádzania verejnosť zapamätá jedine moment, keď bývalý premiér Fico označil redaktorku za smiešnu s dôvetkom, že vyzerá ako hus. Slnko v Jordánsku mu zjavne neprospelo," uviedla hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

Hlas návrh nepodporí

Strana Hlas v súvislosti s navrhovanou obrannou dohodou medzi Slovenskou republikou a USA vyhlasuje, že prijímanie akýchkoľvek medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky v oblasti bezpečnosti a obrany musí byť plne v súlade s Ústavou a právnym poriadkom Slovenskej republiky. "Nesmie byť pritom narušená územná celistvosť a zvrchovanosť Slovenskej republiky a nesmie byť vytvorená možnosť na rozmiestňovanie cudzích ozbrojených síl a zbraňových systémov na území Slovenskej republiky bez predchádzajúceho súhlasu jej ústavných orgánov. Takto som vždy postupoval ako predseda vlády a takto budem postupovať aj naďalej," vyhlásil líder Peter Pellegrini. 

V súčasnej napätej zahraničnopolitickej, ale aj vnútro politickej situácii je veľmi dôležité, aby každá zmluva bola podrobená dôslednej verejnej diskusii, s cieľom predísť prijímaniu záväzkov, ktoré budú v rozpore s väčšinovými postojmi obyvateľstva a relevantnými stanoviskami štátnych inštitúcií. "Vzhľadom k vážnym pochybnostiam, či predmetná zmluva nenarušuje suverenitu Slovenskej republiky i vzhľadom na zásadne právne výhrady Generálnej prokuratúry, Hlas nemôže predložený návrh podporiť," uzavrel Peter Pellegrini.

K návrhu dohody prišlo 70 pripomienok

K návrhu dohody o obrannej spolupráci Slovenskej republiky s USA prišlo v rámci medzirezortného pripomienkového konania celkovo 70 pripomienok. Autorom polovice je Generálna prokuratúra (GP) SR, návrh ako celok odmieta. Stiahnuť ju žiada aj Konfederácia odborových zväzov SR. Výhrady k uzavretiu dohody vyslovila aj verejnosť. Ministerstvo obrany SR uviedlo, že s pripomienkami sa vyrovná štandardným spôsobom.

Úrad jadrového dozoru SR upozornil, že dohoda nikde explicitne neuvádza jadrové materiály ani iné rádioaktívne materiály. Vzhľadom na platné medzinárodné dohody, ktoré upravujú ich dovoz a použitie, odporúča zvážiť dané skutočnosti aj v návrhu dohody. GP SR tvrdí, že ak bude uzavretá medzinárodná zmluva s USA v predloženom znení, Slovenská republika rezignuje na garanciu niektorých ústavných práv. Vláda alebo prezidentka by podľa prokuratúry mali po skončení medzirezortného pripomienkového konania využiť svoje ústavné oprávnenia a podrobiť návrh bilaterálnej dohody ústavnému prieskumu. Namieta napríklad aj to, že prvých desať rokov nie je možné dohodu vypovedať.

Občianske združenie Zjednotení za mier prostredníctvom hromadnej pripomienky, ktorú prostredníctvom petície podporilo vyše 20.700 ľudí, žiada odmietnuť návrh dohody v celom rozsahu pre rozpor s Ústavou SR a záujmami SR. Do textu dohody by v prípade jej neodmietnutia zapracovali systém riešenia sporov. Požadujú tiež výslovný zákaz jadrových zbraní na území SR a obmedzenie aktov vojnového násilia s využitím územia SR. Vytvoriť by sa podľa združenia mal aj systém spoločnej kontroly a pravidlá na ochranu verejného zdravia. Chcú tiež zachovať právomoci slovenských orgánov činných v trestnom konaní.  

Reagujú aj ministerstvá

Mimoparlamentné hnutie Republika je tiež proti uzavretiu dohody. Hromadnú pripomienku verejnosti prostredníctvom petície podporilo takmer 15-tisíc ľudí. V dohode by mal byť podľa nich stanovený jednoznačný a neodvolateľný zákaz jadrových zbraní na území SR. Žiadajú tiež potvrdiť a zachovať bezvýhradné a bezpodmienečné zvrchované právomoci slovenských orgánov v oblasti práva.

Ministerstvo dopravy žiada vyznačiť negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy a uviesť, že nie je rozpočtovo zabezpečený. Ministerstvo financií požaduje pri doložke vybraných vplyvov doplniť, že prípadné výdavky, ktoré vyplynú z prijatia dohody, budú zabezpečené v rámci schválených limitov výdavkov Ministerstva obrany SR na príslušný rozpočtový rok, bez zvýšených finančných požiadaviek na štátny rozpočet.

Ministerstvo práce odporúča prehodnotiť sociálne vplyvy. Ministerstvo hospodárstva SR navrhuje doplniť v doložke vybraných vplyvov pri časti Preskúmanie účelnosti konkrétnu časovú lehotu a kritériá. Ministerstvá, ale aj Národná banka Slovenska mali tiež viaceré výhrady k použitej terminológii v slovenskej verzii dokumentu.

Viac o téme: DohodaObranaRobert FicoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu