Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRIESKUM Takmer polovica Slovákov považuje rok 2021 za horší, ako očakávala

Hospitalizácie na koronavírus Zobraziť galériu (2)
Hospitalizácie na koronavírus (Zdroj: TASR/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

BRATISLAVA - Takmer polovica obyvateľstva Slovenska (49 percent) považuje z pohľadu svojho osobného života rok 2021 za horší, ako očakávala na jeho začiatku. Viac ako pätina obyvateľstva ho dokonca hodnotí ako výrazne horší. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na prelome novembra a decembra 2021 realizovala agentúra Go4insight.

"Za lepší, ako si mysleli na jeho začiatku, považuje rok 2021 o čosi viac ako desatina slovenskej populácie (12 percent). Pre 39 percent oslovených bol končiaci sa rok približne rovnaký v porovnaní s očakávaniami v januári 2021,“ uviedol Rastislav Kočan z agentúry realizujúcej prieskum.

Pripomenul, že už druhýkrát za sebou je hodnotenie roka prevažne negatívne, v porovnaní s rokom 2020 sa však vnímanie tohto roka o niečo zlepšilo. "Predovšetkým v roku 2021 klesol podiel tých, pre ktorých bol súčasný rok horší, ako boli očakávania na jeho začiatku. Podiel 'pozitívne prekvapených' rokom 2021 však zostal pomerne nízky," priblížil Kočan.

Koniec lockdownu v Austrálii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Rycroft)

Tí, pre ktorých bol rok 2021 napokon lepší, ako očakávali, vychádzali pri svojom pozitívnom hodnotení najmä zo zlepšenia z pohľadu svojej rodiny či partnerských vzťahov. Dôvodom spokojnosti s končiacim sa rokom bol tiež osobný život - nové zážitky a skúsenosti a tiež zlepšenie finančnej situácie.

Respondenti, ktorí uviedli, že rok 2021 bol ešte horší, ako si mysleli na jeho začiatku, zdôvodňovali svoje hodnotenie najčastejšie politickou situáciou v krajine a vplyvom pandémie na atmosféru v spoločnosti. V prieskume odpovedalo na prelome novembra a decembra 1000 respondentov vo veku 15 - 79 rokov. Prieskum bol realizovaný metódou multimode - kombináciou osobného a online dopytovania.

Viac o téme: 2021RokPrieskomSlováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu