Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Minister Naď označil rok 2021 za rok zodpovednej pomoci, vyzdvihol investície v rezorte

Minister obrany Jaroslav Naď
Minister obrany Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Rok 2021 bol pre rezort obrany rokom zodpovednej pomoci, zhodnotil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Ozbrojené sily (OS) SR si podľa neho aj napriek enormnému nasadeniu, napríklad v boji s pandémiou či pri záplavách, zodpovedne plnili svoje výcvikové úlohy doma aj v zahraničí. Za uplynulý rok vyzdvihol tiež investície do infraštruktúry, výstroje a postupné prezbrojovanie. Pokračovať majú aj v budúcom roku.

"Investovali sme milióny do prázdnych skladov s oblečením pre vojakov. Postupne prezbrojujeme, do vojenskej infraštruktúry sme investovali ako nikdy predtým. Na rekonštrukciu objektov a riešenie havarijných situácii v infraštruktúre sme tento rok dali takmer 10 miliónov eur, čo je najviac v histórii OS SR a ukončili sme ďalšie infraštruktúrne projekty za približne 12,3 milióna eur," vyzdvihol Naď. Intenzívne tiež podľa neho podporujú domáci obranný priemysel.

Splnili sa viaceré dôležité úlohy

Šéf ministerstva vyzdvihol, že ozbrojeným silám sa v spolupráci s civilnou zložkou rezortu podarilo plniť plánované, ale aj operatívne úlohy "na vysokej profesionálnej úrovni, zároveň s maximálne ľudským a obetavým prístupom". Okrem záchrany občanov z Afganistanu pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu pripomenul napríklad pomoc vojakov pri záplavách a zabezpečovaní úloh s pandémiou.

Spoločenskú zodpovednosť preukázal rezort podľa ministra aj v rámci ďalších aktivít spojených s pomocou a podporou. Napríklad výťažok z piatich Vojenských LetoFestov putoval neziskovým organizáciám. "Pomohli sme aj detským domovom v rámci projektu Nájdi si svoj domov, venovali vianočné stromčeky do centier pre rodiny a z dotačného mechanizmu rezortu podporili desiatky neziskových organizácií."

Minister upozornil tiež na nákup elektromobilov, vysádzanie stromčekov či hľadanie ekologických riešení pri budovaní stavieb v rámci koncepcie zeleného ministerstva. Vyzdvihol tiež úspechy športovcov Vojenského športového centra Dukla. "Som rád, že sme spustili viaceré opravy športovísk a dokončili komplexnú rekonštrukciu štadiónu na Štiavničkách."

Plány na rok 2022

V novom roku sa bude rezort zaoberať rozbehnutou súťažou na pásovú a kolesovú techniku. "Obstarali sme a budúci rok očakávame dodanie prvých z celkovo 17 radarov na ochranu nášho územia. Ďalšie nové radary postupne zabezpečujú aj naše letiská. Naďalej budeme investovať do oblečenia vojakov, ich výzbroje a plánujeme tiež obmeniť 70-ročné nákladné autá. Pokračovať budeme v investičných projektoch do infraštruktúry," načrtol minister.

Viac o téme: Ministerstvo obranyObranaOS SRJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu