Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Starosta Ružinova hodnotí rok 2021: Chceme ísť na plný plyn, stále máme zatiahnutú ručnú brzdu

Starosta bratislavského Ružinova Martin Chren
Starosta bratislavského Ružinova Martin Chren (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Už druhý rok chceme ísť na plný plyn, ale pre pandémiu nového koronavírusu máme stále zatiahnutú ručnú brzdu. Potrebné bolo často riešiť agendu, ktorá s kompetenciami mestskej časti nesúvisí, napríklad niekoľkomesačné testovanie na ochorenie COVID-19. Napriek tomu sa samospráve veľa podarilo. Uviedol to starosta bratislavského Ružinova Martin Chren, ktorý tak zhodnotil končiaci sa rok 2021.

"Pandémia si už druhý rok vyberá veľmi krutú daň, nemôžeme ignorovať ani napätie v spoločnosti a klesajúcu dôveru ľudí v štát. Už druhý rok chceme ísť na plný plyn, ale pre 'koronu' máme stále zatiahnutú ručnú brzdu. Aj tak sa toho však veľmi veľa podarilo," skonštatoval Chren. Starosta vyzdvihol najmä kúpu časti pozemkov v okolí Štrkoveckého jazera, čím sa v tejto lokalite zabráni výstavbe. Neprimeraného zahusťovania sa nemusia obávať ani obyvatelia Ostredkov, kde mestská časť odkúpila asi tretinu územia.

Samospráva zároveň pokračuje v riešení nedostatku školských zariadení, nové priestory buduje na Medzilaboreckej ulici, nový pavilón chystá na Ostredkovej ulici a projektuje prístavbu Základnej školy Vrútocká. "V Ružinove máme aj jednu z najmodernejších škôl na Slovensku, ktorá vznikla na Tomášikovej ulici v areáli gymnázia," pripomenul Chren. Nová škôlka vzniká prestavbou knižnice na Tomášikovej ulici aj v dvoch developerských projektoch.  

Veľkou výzvou je odstránenie vrakov z parkovísk 

Samospráva za posledný rok okrem iného zrekonštruovala približne 10.000 štvorcových metrov komunikácií, v pláne má ďalšie. V oblasti dopravy a parkovania začala mestská časť so značením v jednotlivých zónach, pripraviť sa však musí aj na platnosť zákona, ktorý obmedzí parkovanie na chodníkoch. "Už týždne pracujeme na takom riešení, ktoré bude najlepšie nielen pre chodcov, ale aj vodičov. Nakreslením čiar sa totiž počet parkovacích miest výrazne nezvýši, musíme však pamätať na komfort tých, ktorí chodia po chodníkoch," poznamenal Chren. Veľkou výzvou je aj odstránenie vrakov z parkovísk.

Starosta verí, že obyvateľov i návštevníkov mestskej časti potešil aj pohľad na ružinovské predzáhradky, ktoré si mohla Ružinovčania skrášliť vďaka projektu. "A aby sa občania u nás dobre cítili, momentálne je v procese rekonštrukcie aj miestny úrad," dodal Chren.

Viac o téme: 2021ZhodnotenieBratislavaRužinovMartin Chren
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu