Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Meteorológovia varujú: Od utorkového poludnia sa môže na celom území tvoriť poľadovica

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Od utorkového poludnia sa môže na celom území Slovenska miestami vytvárať poľadovica. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa. Meteorológovia o tom informujú na svojom webe.

Výstrahy pred tvorbou poľadovice platia predbežne do stredajšieho (29. 12.) neskorého popoludnia. Meteorológovia upozorňujú, že tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, napríklad pre dopravu alebo pohyb osôb. "Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," spresnili.

Meteorológovia varujú: Od utorkového
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na nízke teploty (do mínus 15 stupňov Celzia) v utorok ráno meteorológovia upozorňujú v okresoch Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov a Bardejov. Hmla sa môže v utorok ráno vyskytnúť v okresoch Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín.

Na horách platí druhý lavínový stupeň, nový sneh nepripadol

Vo všetkých slovenských pohoriach platí už niekoľko dní mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Za posledných 24 hodín nepribudol žiadny nový sneh, informoval v utorok Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Nebezpečenstvo je podľa Krajčího koncentrované nad pásmom lesa, najmä do strmých žľabov na severných stranách pohorí. Vplyvom chladného počasia sa tam v uplynulom týždni vytvorili nebezpečné vrstvy hranatozrnného snehu, na ktorom sa miestami nachádzajú snehové dosky a vankúše. "Ich uvoľnenie je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Na viacerých miestach, hlavne na trávnatých, hladkých svahoch, sa objavili aj nátrže základových lavín. Odporúčame vyhýbať sa takýmto miestam," upozornil.

V utorok je na horách jasné počasie, iba miestami s vysokou oblačnosťou. Teplota sa pohybuje od mínus deviatich do mínus dvoch stupňov Celzia. Fúka mierny severozápadný vietor. "Snehová pokrývka počas posledného týždňa pribúdala. Sneženie postupovalo od severu, no snežilo vo všetkých pohoriach," priblížil Krajčí s tým, že na severných stranách viac pôsobil vietor, na južnej strane sa ešte väčšinou nachádza prachový sneh, ktorý však postupne sadá.

Viac o téme: PoľadovicaVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu