Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vybublal ďalší škandál v prípade koronadotácií: Milióny pre nenápadnú schránkovú firmu, Krajniak musí vysvetľovať

Krajniakov rezort zrejme bude musieť vysvetľovať ďalšie prúdenie peňazí pochybnej firme. Zobraziť galériu (6)
Krajniakov rezort zrejme bude musieť vysvetľovať ďalšie prúdenie peňazí pochybnej firme. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Len dva mesiace po tom, ako na verejnosť prenikol škandál o koronadotáciách pre schránkové firmy je tu ďalší otáznik. V prípade rezortu práce, ktorý vedie minister za Sme rodina Milan Krajniak sa v prípade tzv. prvej pomoci objavila ďalšia nenápadná firma, ktorá dostala niekoľko miliónov z tejto schémy, no pritom je len schránková!

archívne video

Návrh pravidiel k tzv. vianočným bublinám má predložiť minister zdravotníctva, uviedol Krajniak (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O najnovšom objave informuje neziskovka Transparency International Slovensko (TIS) vo svojom blogu. Len nedávno pritom Investigatívne centrum Jána Kuciaka upozornilo na milióny eur pre schránkové firmy od pezinského úradu práce. Ukazuje sa však, že tie nie sú jedinými podozrivými koronadotáciami zo schémy Prvej pomoci.


Krajniakov rezort má problém: Koronadotácie mali čerpať aj schránkové firmy, ide o 24 miliónov eur!


Tá je v gescii Ústredia práce a slúžiť má na zachovanie miest zamestnancov a celkovú pomoc pre zamestnávateľov, ktorým pre pandémiu výrazne poklesli tržby alebo časť ich zamestnancov nemohla plnohodnotne pracovať. Viac ako 168-tisíc firiem či živnostníkov z tejto schémy pomoc čerpalo, a to v celkovej výške 2,12 miliardy eur.

Kto čerpal najviac?

Podľa prvotného rebríčka sú najväčšími príjemcami tejto pomoci, podľa očakávaní, automobily Volkswagen, PCA, Kia a Jaguar a aj ďalšie veľké firmy ako U.S. Steel, Železiarne Podbrezová či Železničná spoločnosť Cargo Slovakia.

Vybublal ďalší škandál v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nenápadná, podozrivá firma

To, čo však TIS udrelo do očí je firma na 23. mieste rebríčka Brigádnici s.r.o., ktorá z Prvej pomoci dosiaľ získala 3,44 milióna eur. "Táto málo známa personálna agentúra je tak násobne úspešnejšia ako jej zavedená konkurencia. Najväčšej slovenskej agentúre sprostredkujúcej dočasných zamestnancov – Index Nosluš – sa podarilo získať milión eur (156. miesto v rebríčku)," píše sa v záveroch neziskovky.

Vybublal ďalší škandál v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko)

Táto suma mal ísť totiž firme, ktorá ani len nemá prevádzku a spolu so stovkami ďalších firiem sídli na adrese malej garsónky v blízkosti Prezidentského paláca (Lermontovova 3). "Je to klasická schránková adresa, na ktorej špecializované spoločnosti ponúkajú za pár eur mesačne vedenie takzvaného virtuálneho sídla. „Každú chvíľu sa sem chodia policajti vypytovať sa na niektorú z nich,“ povedala nám pri návšteve domu jedna z jeho obyvateliek," prezradili TIS.

Z predbežných čísel priamo z Úradu práce to vyzerá, že firma sa skutočne "nemala zle" a čerpala vysoké čiastky každý mesiac, a to už aj počas roku 2020.

Vybublal ďalší škandál v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚPSVaR, TIS)

Neviem, či si to viete predstaviť, reaguje predstaviteľ firmy

"V roku 2020 keď prišla pandémia sme začali čerpať pomoc ale kým sa nám dostala sme sa zadlžili aby bolo na výplaty a odvody pretože pomoc meškala. Len vďaka tejto pomoci sme udržali pracovné miesta a vyplácali sme zamestnancom mzdu. Boli to časy keď sme sa cítili ako keby sme spisovali Schindlerov zoznam. Neviem či si dokážete predstaviť tú zodpovednosť keď je všetko zavreté, odberatelia nevyužívajú vaše služby a meškajú úhrady faktúr,” napísal predstaviteľ firmy v stanovisku.

"Priznávam, že niektoré veci sú v našej spoločnosti neštandardné, všetky sú však vysvetliteľné a o to vás žiadame aby ste analýzu urobili s ohľadom na ľudí. Máte moc pomôcť ale aj uškodiť a niektoré škody sa nedajú napraviť,“ poskytol ďalšie stanovisko pre TIS človek, ktorý sa uviedol pod menom Macaj.

Dotyční dokonca poskytli zoznam niektorých ľudí zo spoločnosti, ktorí v nej majú figurovať. TIS ich oslovila, no nikto z nich vraj o firme Brigádnici nepočul. "Potvrdili len, že príležitostne v minulosti brigádovali pre iné agentúry, ani to však nie v novembri, kedy mala na nich agentúra požadovať príspevok," tvrdí TIS.

Tá preto v záujme zjednodušenia celého prípadu vydala grafickú schému o tejto spoločnosti.

Vybublal ďalší škandál v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko)

Krajniak zatiaľ na podozrenia neodpovedal

S podozreniami sa TIS obrátila na Ústredie práce, aj na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vedené Milanom Krajniakom zo Sme rodina. "Odpovedí sme sa však nedočkali ani po viac ako týždni. Čerpanie koronadotácií firmou Brigádnici z programu Prvá pomoc preto sami posúvame na políciu," rozhodli sa v neziskovke.

Vybublal ďalší škandál v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: PomocKoronavírusMilan KrajniakTransparency International SlovenskoSchránková firma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu