Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Krajniakov rezort má problém: Koronadotácie mali čerpať aj schránkové firmy, ide o 24 miliónov eur!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Situácia ohľadom pandémie koronavírusu je na Slovensku mimoriadne vážne, a akoby toho nebolo dosť zo zdravotného hľadiska, naskytol sa tu ešte jeden závažnejší problém. Ide o financie tzv. koronapomoci, ktoré z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny mali prúdiť na účty pandémiou "zasiahnutým" firmám, no teraz sa ukazuje, že niekoľko miliónov z tejto pomoci mali skončiť na účtoch schránkových firiem so zahraničnými sídlami!

archívne video

Minister práce Krajniak verejnosti predstavil aktuálne dianie v oblasti nezamestnanosti (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tému v spolupráci so zahraničnými investigatívnymi novinármi spracovalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK) na svojom webe, kde hovoria o úniku miliónov eur. V princípe ide o to, že objavili sieť podozrivých schránkových firiem, ktorým štát počas pandémie koronavírusu poslal milióny eur z pandemickej prvej pomoci. Za ňou stojí Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), ktoré spadá pod ministerstvo práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

Štát mal takto vyplatiť už neuveriteľných 24 miliónov eur

Podľa predbežných zdrojov ICJK má ísť až o 24 miliónov eur z verejných peňazí. "Podozrivé firmy nezakladajú účtovné závierky, nie je zrejmé či a koľko majú zamestnancov a viaceré majú podlžnosti na daniach. Prevádzku žiadnej z nich sme pri preverovaní nenašli a majiteľmi sú spravidla ľudia z Balkánu alebo z Grécka," popisuje závažné zistenia centrum.

Podľa zistení novinárov zo spomínaných týchto krajín, pritom nejde o významných podnikateľov. Mnohých bol podľa všetkého problém nájsť na adresách, ktoré si uviedli v obchodných registroch. Podozrivé je to, že z ÚPSVaR-u dostali napriek tomu sumy porovnateľné s dlhé roky etablovanými spoločnosti s veľkým počtom zamestnancov, ktoré ich získali oprávnene.

Podozrivá firma, ktorá už na vlastnom sídle nemá ani schránku

Jednou z takých spoločností mala byť aj SANTORY s.r.o., ktorá si uvádza sídli v jednom z panelových domov blízko Miletičovej ulice v Bratislave. "Na zvončekoch pri vchode sme ale jej meno nenašli. V spoločných priestoroch domu sú poštové schránky, no ani na tých firma nefiguruje," popisujú investigatívci.

V oficiálnom sídle firmy sa tak novinári ani nedozvedeli, na základe čoho táto žiadala o štátnu pandemickú finančnú podporu, ako preukázala nárok na takúto finančnú injekciu, koľko má zamestnancov, či to, koľko pracovných miest sa podarilo vďaka pomoci udržať. Firmu dokonca už nemožno familiárne ani nazvať "schránkovou" keďže už spomínanú schránku ani nemá.

Firiem je viacero, obrátili sa na ústredie, prípad vraj riešia už OČTK

Firiem okrem tejto je však podľa ICJK ešte viac, a preto sa obrátili na spomínané ústredie, ktoré zareagovalo s až istým časovým odstupom. Otázky boli o zistených podozreniach zaslané Ústrediu práce už 13. septembra 2021. Namiesto odpovede však títo zaslali len tlačovú správu o kontrolách covidovej pomoci.

Nasledovala žiadosť na základe slobodného prístupu k informáciám, na ktorú až po 16 pracovných dňoch zareagovalo samotné ÚPSVaR. Tí zareagovali, že požadované informácie neposkytnú. Dôvodom má vraj byť fakt, že prípad prešetrujú orgány činné v trestnom konaní.

"Z predmetných otázok bolo zrejmé, že oprávnená osoba pritom požadovala sprístupnenie informácií, ktoré sú predmetom konkrétnej činnosti orgánov činných v trestnom konaní a v konkrétnej veci prevažuje záujem na nestrannom a nezávislom posúdení veci zo strany orgánov činných v trestnom konaní. Táto výnimka zo sprístupňovania informácií má teda chrániť nezávislosť a nestrannosť dotknutých osôb,” napísalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny v odôvodnení svojho rozhodnutia.

Prípad sa dostal až na prokuratúru

Situácia s finančnou pomocou pre firmy očividne zašla až tak ďaleko, že sa ocitla na prokuratúre. Hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan potvrdil, že prípad je momentálne na Špeciálnej prokuratúre: "Môžeme potvrdiť, že v uvedenej veci prebieha trestné konanie. Úrad špeciálnej prokuratúry však vzhľadom na jeho štádium nemôže v súčasnosti poskytnúť bližšie informácie, aby nedošlo k zmareniu účelu trestného konania."

Krajniakov rezort má problém:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

V spoločnom tlačovom vyhlásení neskôr ministerstvo práce a ÚPSVaR potvrdili, že v opisovanom prípade už podali aj trestné oznámenie: "Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) a Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) sú si vedomé možného zneužívania pomoci, boli nastavené systémové a interné kontrolné mechanizmy, na základe ktorých sa darí identifikovať možné zneužívania krízového systému pomoci ľuďom. Aj v spomínanom prípade ministerstvo spolu s ústredím preverili možné zneužitie systému štátnej pomoci a na základe toho okamžite konali, bolo podané trestné oznámenie a vec bola postúpená orgánom činným v trestnom konaní."

ICJK však pripomína, že obidva zodpovedné subjekty však nezodpovedali ďalšie otázky. Napríklad to, ako ÚPSVaR kontroluje žiadosti o pomoc zo schémy tzv. „prvej pomoci", či prečo je „prvá pomoc" vyplácaná aj firmám, ktoré majú iba „virtuálne sídla", prípadne ani na týchto sídlach už mesiace či roky nie sú zastihnuteľné a mnohé iné. Reportéri ICJK podľa vlastných slov hľadali všetky takéto firmy, no väčšinou išlo o rovnaký príbeh, ako pri firme SANTORY. Firmy sú takto zaregistrované na adresách rôznych virtuálnych sídel.

Ministerstvo pripomína čestné vyhlásenie, ktoré žiadatelia podpisujú

Ministerstvo práce spolu s ÚPSVaR-om pripomína, že žiadatelia o príspevky z projektu Prvá pomoc vo svojich žiadostiach podpisujú čestné vyhlásenie. "V tomto čestnom vyhlásení každý žiadateľ záväzne potvrdzuje správnosť a pravdivosť údajov, ktoré uviedol v žiadosti. Tento spôsob vyplácania bol od začiatku nastavený vychádzajúc v ústrety žiadateľom, aby nemuseli čakať na peniaze niekoľko mesiacov. Ako je známe, úrady práce od začiatku pandémie vyplatili viac ako 2,09 miliardy EUR cez viac ako 1,36 milióna platieb, ku ktorým nie je fyzicky možné detaily každej formálne správne vyplnenej žiadosti s podpísaným čestným vyhlásením žiadateľa vopred overiť," tvrdí rezort v spoločnom vyhlásení.

Milan Krajniak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V rámci projektu Prvá pomoc bolo začatých viac ako 2 550 finančných kontrol. Samozrejme už od začiatku vyplácania Prvej pomoci UPSVR SR a MPSVR SR upozorňovali žiadateľov, že žiadosti a čestné vyhlásenia budú priebežne námatkovo kontrolované.

"Jednotlivé, hoci závažné podozrenia, nesmú obmedziť či prerušiť významnú pomoc ľuďom, ktorí sa vplyvom pandémie ocitli v neľahkej životnej situácii. V tomto momente rezort neuvažuje nad pozastavením čerpania finančných príspevkov, nakoľko sa darí poukázať na možné zneužívania systému pomoci ľuďom. Vedenie rezortu nebude tolerovať zneužívanie krízového systému pomoci ľuďom, a tým ohrozovanie čerpania pomoci poctivými zamestnávateľmi a živnostníkmi," uzavreli.

Viac o téme: PomocFinancieZamestnávateliaSchránkové firmyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu