Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Stredoškoláci menej fajčia, viac však pijú a berú drogy

(Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Študenti stredných škôl síce fajčia o čosi menej cigariet ako pred štyrmi rokmi, oveľa viac však pijú alkohol a užívajú drogy. Zistilo to v prieskume Národné monitorovacie centrum pre drogy ešte vlani v marci na vzorke 10.688 študentov stredných škôl a deviatakov.

Slovensko podľa Alojza Nociara z centra v tomto porovnaní stále stúpa v rebríčku európskych krajín.

"Nárast v počte vyfajčených cigariet sa začal pomaly zastavovať, oproti minulosti však fajčí dvojnásobok dievčat," povedal dnes novinárom Nociar. Kým v roku 1995 sa k vyfajčeniu desiatich a viac cigariet za život priznalo takmer 35 percent študentov a v roku 2003 51,3 percenta študentov, podľa posledného prieskumu to bola polovica. Z dievčat kedysi fajčila štvrtina, vlani to bola necelá polovica.

Oproti roku 1995 študenti pri jednom posedení vlani vypili dvojnásobné množstvo alkoholu. "Päť až šesť percent študentov vykazuje znaky alkoholizmu, 30 percent pije rizikovo a zdraviu škodlivo, 60 percent sú konzumenti bez problémov a asi päť percent nepije vôbec," povedal Nociar.

Tí, ktorí pijú alkohol nadmerne, viac podliehajú drogám. Necelých 44 percent študentov stredných škôl si zapálilo cigarety z marihuany, v roku 1995 to bolo len 12,4 percenta a pred štyrmi rokmi viac ako tretina respondentov. Užívateľov extázy bolo vlani 7,3 percenta, inhaláty užívalo 9,4 percenta, LSD 5,6 percenta a pervitín 7,7 percenta oslovených. Drogy najviac užívali učni a deti z problémových rodín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu