Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tajomstvo kuchyne ministra školstva: Tento RECEPT u Gröhlinga nesmie chýbať! Je to perfektné

Branislav Gröhling Zobraziť galériu (3)
Branislav Gröhling (Zdroj: archív B. G. )

BRATISLAVA - Nie je tajomstvom, že minister školstva Branislav Gröhling rád pečie a varí. Výnimkou preto nie sú ani vianočné sviatky. Zákusky pečie priebežne, aby bolo na sviatky všetko hotové. Medzi hlavnými jedlami však nesmie chýbať vianočná šunka. Pripravte si ju podľa špeciálneho receptu.

Minister školstva nenecháva nič na náhodu a vianočné zákusky pečie skôr, aby bolo na sviatky všetko hotové. Pre Topky opísal dva recepty, ktoré u neho na Vianoce nesmú chýbať!

VIDEO Vianočný odkaz ministra školstva pre Topky: Prajem krásne sviatky a zostaňte zdraví!

Vianočný odkaz ministra školstva pre Topky: Prajem krásne sviatky a zostaňte zdraví! (Zdroj: Topky, MŠ SR)

Špeciálna vianočná šunka

Medzi menej zvyčajný recept, ktorý u ministra nesmie chýbať, je vianočná šunka. "Mám ju nesmierne rád," uviedol Gröhling. "Je to perfektný recept a vždy všetkým mimoriadne chutí." Pre našich čitateľov opísal špeciálny recept. 

Tajomstvo kuchyne ministra školstva:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív B. G. )

Postup: Šunku varíte s červeným vínom, plátkami pomaranča, strúčikmi cesnaku, cibuľou, škoricou, semienkami koriandru a badiánom vo veľkom hrnci. Varí sa niekoľko hodín alebo kým úplne nezmäkne. Vtedy kyslosť pomaranča, chuť vína a voňa škorice a badiánu preniknú do šunky. Po jej uvarení rozvaríte škoricu, med a lekvár a potriete šunku a dáte ju zapiecť asi na 15 minút, aby sa na vrchu urobila glazúra.

Ako sa k receptu dostal?

"Jedny Vianoce som dostal kuchársku knihu od Nigelly Lawson a bol tam recept na túto šunku. Odvtedy som ju začal robiť a nerobím ju len na Vianoce, ale aj na Veľkú noc," priznal minister. jedlo má veľmi rád, rád varí a pečie. "Takže pečiem obvykle vopred, v priebehu celého decembra, zvyčajne cez víkendy a na Vianoce je už všetky nachystané," priznal Gröhling s tým, že u nich doma je všetko podelené. "Ja zvyčajne donesiem napečené koláče, mama urobí šošovicovú polievku a s otcom vyprážame ryby," opísal. 

Tajomstvo kuchyne ministra školstva:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív B. G. )

Škoricové hviezdičky

"Spomedzi zákuskov mám rád škoricové hviezdičky. Je to kombinácia bielok, mandlí a škorice a hviezdičky sú po upečení veľmi mäkké a lepkavé. Na približne 24 kusov treba silikónovú podložku na pečenie a podložku so šablónou na 24 škoricových hviezd," opísal minister. Upečte si ich spolu s ním. 

Prísady sú: 2 bielka, štipka soli, 150 gramov jemného cukru, 1/2 čajovej lyžičky čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy, 200g mletých mandlí, 1 zarovnaná ČL mletej škorice a štipka mletých klinčekov.

Postup: V oddelenej miske vyšľaháme pomocou mixéra alebo šľahača vaječné bielky so štipkou soli a postupne pridávame cukor a priebežne miešame. Z hotovej krémovej zmesi odoberieme približne 6 až 8 polievkových lyžíc a pripravíme do inej nádoby na neskoršie zdobenie hviezd.

Do krémovej hmoty pridáme škoricu, klinčeky a mandle, a dobre premiešame. Cesto už máme hotové a môžeme ho ihneď spracovať. Cesto rozvaľkáme na pracovnej ploche poprášenej múkou alebo práškovým cukrom na hrúbku asi pol centimetra. Potom už môžeme vykrajovať hviezdy. Rúru predhrejeme na 150 °C. Vykrojené hviezdy umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme zvyšným vyšľahaným vaječným bielkom. V rúre pečieme asi 15 minút. Potom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Nezaujal Vás tento recept? Skúste si pripraviť recept na: Zázvorníky alebo menej tradičnú Hríbovú polievku.

Viac o téme: ReceptVianoceBranislav GröhlingCOVIDVianočná šunka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu