Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Paragraf 363 Petrovi Žigovi nepomohol! Generálna prokuratúra jeho sťažnosť zamietla

(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Poslanec Peter Žiga už rok čelí obvineniu pre korupciu, vypovedať proti nemu mala aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská. Žiga obvinenia odmieta a obrátil sa aj na generálnu prokuratúru. Avšak ani tam neuspel.

archívne video

Obvinený Peter Žiga vypovedá na policajnom prezídiu (Zdroj: Ivan Mego)

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zamietol použitie, dnes už veľmi známeho, paragrafu 363 v prípade obvinenia poslanca Petra Žigu. Informovala o tom televízia Joj. Podľa hovorcu Generálnej prokuratúry Dalibora Skladana Žilinka po preskúmaní nezistil dôvody na zrušenie napadnutých právoplatných rozhodnutí. Obvinenie tak stále trvá. 

EXKLUZÍVNE FOTO Obvinený Žiga po výsluchu: Užíva si vianočnú atmosféru!

"Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka dňa 9. decembra 2021 nevyhovel návrhu obvineného Ing. P. Ž, ktorým sa domáhal zrušenia uznesenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry o vznesení obvinenia zo dňa 17. decembra 2020 a naň nadväzujúceho uznesenia prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o zamietnutí sťažnosti zo dňa 7. júla 2021. Generálny prokurátor Slovenskej republiky po preskúmaní veci nezistil dôvody na zrušenie napadnutých právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní, keď dospel k záveru, že v aktuálnom štádiu trestného konania zistené skutočnosti dostatočne odôvodňujú záver o dôvodnosti trestného stíhania obvineného Ing. P. Ž. pre prečin podplácania," uviedol pre televíziu Skladan.

Vypovedala Jankovská

O Žigovi mala vypovedať bývalá štátna tajomníčka a exsudkyňa obvinená Monika Jankovská. Tá sa rozhodla spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a aj na základe jej výpovede malo byť exministrovi vznesené obvinenie. Jankovská vo svojej výpovedi uviedla, že Žiga vybral z trezoru z bývalej kancelárie ministra hospodárstva na Mierovej ulici v Bratislave 100-tisíc eur, ktoré mal odovzdať Jankovskej. Bývalá štátna tajomníčka ich mala potom odovzdať sudkyni najvyššieho súdu Kataríne Pramukovej, ktorá rozhodovala dôležitý spor o to, kto má právo prevádzkovať vodnú elektráreň v Gabčíkove, ktorú v tom čase ovládal taliansky Enel. Podľa Jankovskej výpovede sudkyňa rozhodla v prospech Slovenska, ale úplatok neprijala. Pramuková tvrdí, že žiadny úplatok nikdy nezobrala a ani sa ju nikto nepokúšal podplatiť.

Viac o téme: Obvinenie Peter ŽigaNAKAMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu