Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Cigániková sa po hlasovaní poriadne oprela do Kollára: Boris, čo si robil v tých nemocniciach? Vlastné PR?

Cigániková si podala Kollára aj deň po odhlasovaní nemocničnej reformy. Zobraziť galériu (4)
Cigániková si podala Kollára aj deň po odhlasovaní nemocničnej reformy. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nie je žiadnym tajomstvom, že v prípade v utorok tesne schválenej reformy nemocníc nastali ďalšie koaličné škriepky a neutíchli ani deň po tom, čo bol zákon schválený. Po nulovej podpore zákona zo strany Sme rodina sa do šéfa parlamentu pustila predsedníčka zdravotníckeho výboru v NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS). Podľa jej slov je tento výsledok hlavne hanba pre predsedu Sme rodina.

archívne video

Janka Bittó Cigániková to natrela Matovičovi: Igor, si ty normálny? (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kollárovci sa zdržali

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili reformu nemocníc, avšak nie v plnom počte z radu koaličníkov. V utorkovom hlasovaní ju podporilo "len" 76 zo 146 prítomných zákonodarcov, 68 bolo proti, dvaja sa zdržali. Návrh nepodporila ani Sme rodina, ktorá je súčasťou vládneho zoskupenia.


Poslanci schválili reformu nemocníc: Proti návrhom sa postavili aj Kollár a Pellegrini


Predsedovi parlamentu naložila

Už pred touto novelou s ňou dával jasný nesúhlas predseda Sme rodina a tieš šéf parlamentu Boris Kollár. V rámci vypočutia problémov pred niekoľkými týždňami precestoval niektoré nemocnice po regiónoch. Tam si vraj vypočul kritiku aj na tento návrh, a preto sa rozhodol návrh nepodporiť. Predsedníčka zdravotného výboru Jana Bittó Cigániková z SaS mu to ale po hlasovaní, ktoré bolo síce úspešné, nedarovala.

Tri hlasovania, tri problémy, tvrdí Cigániková o Sme rodina

V utorok sa okrem toho nehlasovalo len o nemocniciach, ale aj o rozpočte či národných parkoch. Cigániková sa však zamerala na práve zmienené hlasovanie o reforme nemocníc. Neodpustila si jeho cesty po regiónoch. "V čase, keď my sme viedli desiatky, stovky hodín odborných a zložitých diskusií, hľadali ideálne riešenia pre ľudí na Slovensku, keď sme potrebovali pomoc, vtedy si robil Boris Kollár tour po Slovensku. Jeho zastávky trvali 10-20 minút na jednotlivých súdoch a v nemocniciach," tvrdí Cigániková v statuse, ktorý zverejnila v stredu večer.

Nemá vôbec prehľad a robil si len PR, pokračuje v kritike

Cigániková podľa vlastných slov netuší, čo mohol Kollár za tento krátky čas stihnuť prerokovať. "Výsledkom týchto návštev (okrem vlastného PR) nebolo nič. Nepodal jediný pozmeňovák, nedodržal jediné slovo a po 10-minútovom rozhovore s ním som zistila, že ani nemá prehľad, o čo v reforme zdravotníctva skutočne ide. Len si nechal nabulíkať hlúposti od ľudí, ktorí zatiaľ úspešne zničili každý pokus o akúkoľvek zmenu a výsledkom ich práce je dnešné katastrofálne zdravotníctvo. To fakt má byť IN bojovať za udržanie tejto katastrofy?" pýta sa Cigániková Kollára.

Cigániková sa po hlasovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Janka Bittó Cigániková - Fungujúce zdravotníctvo)

Je to tvoja hanba, Boris

Klub Borisa Kollára sľub dodržal a reformu skutočne nepodporil ani v schvaľovaní zákona ako celku, no aj tak prešla. "To, že Sme rodina nepodporila žiadnu z reforiem, je najmä tvoja hanba, Boris. Nás tak akurát učíš si zvykať, že sa na teba nedá pri najťažších krokoch spoľahnúť," pridala ešte Cigániková.

Jana Bittó Cigániková
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kollár vraj kládol podmienky z regiónov

Šéf Sme rodina už pred hlasovaním avizoval, prečo návrh nepodporia. Vraj sľúbil regiónom, že ak nebudú ich podmienky splnené, reformu nepodporí. Klub Sme rodina má 17 poslancov a reformu nepodporili už pri prvom čítaní.

Cigániková sa po hlasovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

K jeho argumentom sa pridal aj predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský ktorý povedal, že reforma je nebezpečná pre slovenské zdravotníctvo. Vyzval všetkých poslancov, aby ju nepodporili. Nijako podľa neho nebola vyriešená požiadavka Memoranda za lepšie zdravotníctvo, aby sa reforma opravila a bola lepšie zabezpečená ambulantná zdravotná starostlivosť.

Viac o téme: HlasovanieKritikaSaSSme rodinaReforma nemocnícJana Bittó Cigániková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu