Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na rozvoj ÚVN v Ružomberku sa za dva roky podarilo získať 37 miliónov eur

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

RUŽOMBEROK – Na rozvoj Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku sa za posledné dva roky podarilo získať približne 37 miliónov eur. Rezort obrany má výhľad na ďalších 16 miliónov eur z eurofondov, ktoré sú aktuálne v riešení, a mohol by sa z nich kompletne zrenovovať požiarom zasiahnutý chirurgický pavilón. Na tlačovej konferencii to vo štvrtok oznámil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

"Aktuálne je v nemocnici otvorených osem stavenísk, v ôsmich konkrétnych oblastiach sa robí komplexná modernizácia. Ku koncu roka budeme niektoré oddelenia otvárať ako úplne nové a zrekonštruované," uviedol šéf rezortu obrany.

Nemocnicu postihol v októbri požiar

Ako pripomenul, v októbri tohto roka nemocnicu postihol relatívne veľký požiar. V rekordne rýchlej dobe sa podľa jeho slov podarilo zabezpečiť vypratanie požiaroviska aj prekrytie budovy dočasným prestrešením, aby nevznikali ďalšie škody. "Dnes už intenzívne pripravujeme komplexnú modernizáciu celého chirurgického pavilónu. Zároveň rezort obrany na základe mojej žiadosti schválenej vládou prerozdelil 15 miliónov eur v kapitálových výdavkoch, ktoré pôjdu namiesto iných plánovaných projektov v rezorte obrany do nemocnice v Ružomberku v najbližšom období," povedal Naď.

Minister ďalej priblížil, že z peňazí pripravujú kompletné prerobenie IT infraštruktúry, zabezpečovania, registrácie a ochrany objektu. Minimálne päť miliónov eur pôjde aj do nového zdravotníckeho vybavenia a prístrojov. Na rozvoj ÚVN prispeli i súkromné spoločnosti, ktoré venovali dokopy 850.000 eur.

Služby nemocnice využívajú ľudia z celého Slovenska

Riaditeľ ÚVN Róbert Rusnák pripomenul, že nemocnica pôsobí v mnohých oblastiach nadregionálne. Služby vojenskej nemocnice podľa neho využívajú ľudia z celého Slovenska. "Posledné štatistiky, ktoré máme, hovoria o tom, že viac ako 80 percent pacientov liečených v špecializovaných pracoviskách je mimoregionálnych," doplnil. Zdôraznil, že zdravotníci momentálne pracujú vo veľmi ťažkom období. Poďakoval sa za finančnú podporu, ľudskosť aj ochotu ľudí pomôcť.

Viac o téme: Ministerstvo obranyRozvojRužomberokJaroslav NaďÚVN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu