Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Makuskop rýchlo odhalí slepotu!

Lekárka Petra Mruzková vyšetruje na novom prístroji zrak pacientky.
Lekárka Petra Mruzková vyšetruje na novom prístroji zrak pacientky. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Riziko vzniku závažného poškodenia zraku odhalí špeciálny prístroj zn. Makuskop. Je jediný svojho druhu v Košickom kraji. Pacientov na ňom bezplatne a bezbolestne vyšetria v priebehu niekoľkých minút.

,,Prístroj na očnej sietnici v tzv. žltej škvrne odhalí ubúdanie pigmentu. Ten sa stráca v dôsledku rôznych očných chorôb, ale aj vekom. Pacient v rozvinutom štádiu ochorenia prestáva rozoznávať tváre, nevie čítať a degenerácia oka môže viesť až k úplnej strate videnia,“ uviedla primárka očnej kliniky FN L. Pasteura Monika Moravská.

Najčastejšie bývajú postihnutí ľudia starší ako 55 rokov a najmä ženy-fajčiarky! Ohrození sú však všetci, ktorí majú slepotu v rodine a sú vystavení nesprávnemu životnému štýlu. Najzávažnejším rizikom je však fajčenie a srdcovo- cievne ochorenia. „Vyšetrenie trvá asi pol hodiny. Varovným signálom ochorenia je rozostreté videnie, zahmlený alebo deformovaný obraz,“ povedala primárka. Po zistení prvých príznakov sa však vďaka novému prístroju môže začať skôr liečba liekmi a predíde sa tak trvalej strate zraku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu