Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Omikron mení pravidlá: Na Slovensku už platí TVRDÁ karanténa, nepomôže ani očkovanie! ZOZNAM rizikových krajín

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Getty Images)

BRATISLAVA – Nový variant koronavírusu pochádzajúci z Afriky opäť zamiešal karty. Od dnešného dňa bude musieť každý, kto pricestovali na Slovensko z krajín označených ako rizikové, absolvovať povinnú karanténu. Nepomôže ani očkovanie či doklad o prekonaní ochorenia.

Od stredy, 1. decembra 2021 sa po príchode na Slovensko povinná karanténa týka všetkých osôb, ktoré za posledných 14 dní navštívili Juhoafrickú republiku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini (Svazijsko), Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely. A to bez ohľadu na to, či sú očkovaní, alebo vírus prekonali. Nateraz neplatia ani žiadne výnimky.

Omikron mení pravidlá: Na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: UVZ SR)

Karanténu môžete absolvovať doma alebo v karanténnom ubytovacom zariadení a v prípade bezpríznakového priebehu sa končí bud bez absolvovania testu dovŕšením 14. dňa, alebo v prípade testovania po obdržaní dvoch negatívnych výsledkov RT-PCR testu, pričom prvý test je možné absolvovať najskôr na prvý deň po príchode a druhý na ôsmy deň po príchode.

Pre deti do 12 rokov a dvoch mesiacov platí, že sa testovať nemusia a ich karanténa končí zároveň s ostatnými osobami v spoločnej domácnosti.

Omikron mení pravidlá: Na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tieto lehoty však platia iba v prípade, ak sa u vás neobjavia žiadne príznaky ochorenia COVID-19. V opačnom prípade už o ukončení karantény rozhoduje lekár. Dôležité tiež je, že karanténa je povinná pre všetkých členov domácnosti a aj v tomto prípade je jedno, či sú očkované alebo ochorenie už prekonali.

"Tieto nové pravidlá sa vzťahujú iba na tie osoby, ktoré prídu na územie Slovenska od 1. decembra 2021. Ak ste krajiny uvedené v zozname navštívili pred účinnosťou vyhlášky, urýchlene sa prihláste na emailovú adresu omikron@uvzsr.sk. Je potrebné uviesť meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa aktuálne zdržiavate. Kontaktuje vás príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a určí ďalší postup," píše sa vo vyhláške.

Viac o téme: KaranténaCestovanie KoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu