Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šéfka Európskej komisie vyzvala na diskusiu o povinnom očkovaní proti KORONAVÍRUSU

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/Yves Herman, Pool via AP)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala v stredu členské štáty EÚ na diskusiu o povinnom očkovaní, keďže ho príliš mnoho ľudí stále odmieta absolvovať dobrovoľne. Informovala o tom agentúra AP.

Miera zaočkovosti v eurobloku je momentálne na úrovni zhruba 66 percent, zatiaľ čo viaceré členské krajiny aktuálne bojujú s rastúcim počtom nakazených, hospitalizácií a úmrtí a musia opätovne zavádzať protipandemické opatrenia.

"Je pochopiteľné a vhodné viesť túto diskusiu teraz – ako môžeme podporiť a potenciálne uvažovať o povinnom očkovaní v rámci Európskej únie," povedala von der Leyenová. Zdravotná politika je momentálne vnútroštátnou záležitosťou každej členskej krajiny EÚ a povinné očkovanie je obzvlášť kontroverznou témou, komentuje AP.

Nastupujúci nemecký kancelár podporuje povinné očkovanie

"Jedna tretina európskej populácie nie je zaočkovaná. Ide o 150 miliónov ľudí. To je veľa," poznamenala šéfka EK. Nastupujúci nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý má čoskoro vo funkcii nahradiť Angelu Merkelovú, uviedol, že podporuje povinné očkovanie proti novému koronavírusu pre všetky vekové skupiny.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis avizoval, že očkovanie bude v jeho krajine povinné pre ľudí nad 60 rokov. Slovensko zvažuje, že ľudí v tejto vekovej kategórií odmení za zaočkovanie sa poukazom v hodnote 500 eur, všíma si AP. Prípady nákazy spôsobené novým koronavírusovým variantom omikron, ktorý prvýkrát zistili v Juhoafrickej republike (JAR) a následne v regióne južnej Afriky, potvrdilo už 11 členských štátov EÚ.

Viac o téme: OčkovaniePovinnéKoronavírusUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu