Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zdravotná sestra údajne vystavovala COVID pasy bez očkovania: Trestné stíhanie, hrozí jej väzenie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

PREŠOV – Vyrábala falošné COVID preukazy, teraz ju rieši polícia. Reč je o zdravotnej sestre na východe Slovenska, na ktorú polícia dostala tip ešte v septembri. Teraz jej hrozí prísny trest – v prípade dokázania viny až dvojročné väzenie.

Celé sa to malo stať ešte v septembri, kedy polícia prijala trestné oznámenie na istú zdravotnú sestru. Tá mala vystaviť očkovací preukaz mužovi, ktorý však očkovanie neabsolvoval. Na očkovacom preukaze stálo, že absolvoval očkovanie vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. Informoval o tom portál Korzár.

Zdravotná sestra údajne vystavovala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V súčasnosti už z trestného oznámenia z možného spáchania trestného činu falšovania a vyhotovenia nepravdivej zdravotnej dokumentácie je trestné stíhanie zdravotnej sestry a v prípade dokázania viny jej hrozí až dvojročné väzenie. Informoval o tom prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik, podľa ktorého išlo o jednorázový prípad.

Zdravotná sestra údajne vystavovala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Prípad lekára

Na problém z možného kupovania si očkovacích preukazov však portál informoval už pred mesiacmi, kedy mali mať viacerí ľudia vystavený COVID pas aj napriek tomu, že očkovanie neabsolvovali. Za vystavenie preukazu si zdravotníci majú pýtať zhruba 200 eur na osobu.

Na celú vec reagovalo aj ministerstvo zdravotníctva.Obchádzanie zákonov v tejto náročnej pandemickej situácii považujeme za nemorálne a neakceptovateľné. Vydávanie falošných potvrdení de facto vedie k ohrozovaniu ľudských životov. A to určite nie je spôsob, ktorým môžeme nad pandémiou vyhrať,“ uviedol rezort vo svojom stanovisku.

Zdravotná sestra údajne vystavovala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

Na jeden taký prípad nedávno poukázali aj Topky.sk. A to v prípade známeho odmietača vakcín – lekára Michala Pijáka, ktorý v súčasnosti leží v nemocnici Kramáre s vážnym priebehom koronavírusu. Piják sa pri príjme mal preukázať COVID pasom s vakcínou Janssen, avšak, keďže išlo o nedôveryhodnú osobu, ktorá pravidelne očkovanie spochybňovala, lekári sa rozhodli mu spraviť krvný test na protilátky, ktorý ukázal, že žiadne nemá. Výsledky môžu naznačovať aj to, že očkovaný nikdy nebol.

Viac o téme: OčkovanieZdravotná sestraMinisterstvo zdravotníctvaOčkovací preukazCOVID pas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu