Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúce odtajnenie! To musíte vidieť, Slováci majú v úvodzovkách na k**** heslá: Určite ich radíme zmeniť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: nordpass.com, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Informačné technológie a počítače. Takmer denno-denne s nimi prichádza bežný Slovák do kontaktu prostredníctvom internetu a mobilov či osobných počítačov a laptopov. S tým úzko súvisí aj zabezpečenie v kybernetickom priestore, ktoré záleží v mnohom aj od druhu hesiel, ktoré volíme na vstup do našich kont a účtov. Kým niektorí si na tom dávajú záležať, tie ostatné sú smiešne jednoduché a dajú sa uhádnuť za niekoľko sekúnd. Zverejnili totiž ich zoznam!

archívne video

Navrhli sme vyšší transfer eurofondov do Bratislavského kraja, tvrdí Remišová (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Portál Nord pass každoročne prichádza s najpoužívanejšími heslami v jednotlivých krajinách. Kým tie ostatné sa "vyznamenali" heslami ako 12345 či qwerty, tie naše, slovenské skutočne stoja za zmienku a aj za pobavenie.

Mená podľa pomenovania polovičiek či vulgarizmy

Keď sa na webe Nord pass preklikneme do sekcie Slovenskej republiky, najčastejšie heslá, ktoré na nás vybehnú mnohým vyčaria úsmev na tvári. Ide totiž nielen o ich jednoduchosť, ale niekedy aj expresívnosť. Medzi výrazmi ako "milacik", "dominik", "srdiecko" sa totiž nachádzajú aj ostrejšie výrazy.

Šokujúce odtajnenie! To musíte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nordpass.com)

Na zvýraznenom obrázku vyššie je totiž možno vidieť aj neslušné slová, ktoré niektorí Slováci považujú za "vhodné heslo" . Avšak výrazy ako "ko*ot" či "ko*otina" nemusia byť chytrým vzťahom. Tabuľka totiž prichádza aj s ďalším stĺpcom, ktorý meria softvérovú a s tým súvisiacu časovú odhadovanú dĺžku, za ktorú je možno toto heslo odhaliť a dostať sa tak do konta či dokonca e-mailovej schránky.

Na heslá treba dbať, aj keď sú tu nové technológie

V tomto prípade však viaceré spoločnosti už odporúčajú tzv. dvojstupňové overovanie užívateľa, ktoré by aj v prípade uhádnutia hesla si vyžiada súhlas priamo z mobilu dotyčného človeka. Napriek tomu netreba zaháľať ani na heslá, ktoré sú tzv. prvou bránou bezpečnosti na internete.

Šokujúce odtajnenie! To musíte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: HesláVulgarizmusSlovenskoNajčastejšie požívané
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu