Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ministerstvo obrany plánuje vypísať tender na transportéry

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany plánuje v druhej polovici tohto roka vyhlásiť tender na dodávku ľahkých obrnených vozidiel. ČTK to povedal národný riaditeľ pre vyzbrojovanie ministerstva Stanislav Szabo.

Nové transportéry by sa mali dostať do výzbroje armády po tom, ako ministerstvo nedávno definitívne pozastavilo nákup vozidiel Aligátor od štátneho Vojenského opravárenského podniku (VOP) Trenčín.

"Mienime ho (tender) vypísať ešte tento rok, lebo potreba pre ozbrojené sily je tu stále, je aktuálna," povedal Szabo. Ministerstvo v súčasnosti pripravuje podľa neho podklady na vypísanie výberového konania, zúčastniť sa na ňom budú môcť aj zahraničné firmy.

Armáda nakúpila od trenčianskej zbrojovky zhruba 40 z plánovaných viac ako sto kusov Aligátorov, na vývoji ktorého sa podieľal aj štát. Jedno auto stálo podľa vybavenia asi 20 miliónov korún. Ministerstvo odôvodnilo pozastavenie nákupu údajne vysokou cenou, bývalý minister obrany František Kašický vlani v lete hovoril aj o technických nedostatkoch týchto vozidiel.

Szabo predpokladá, že armáda si objedná v tendri asi 60 až 70 transportérov. "Predpokladám, že celková suma vyčlenená pre potreby nákupu zvyšných obrnených vozidiel bude nižšia, ako by bola v prípade ďalšieho nákupu terajšieho Aligátora a v tej cene, ako je," poznamenal Szabo. Tvrdil, že ceny podobných strojov sa vo svete pohybujú zhruba na hranici 15 miliónov korún.

Ak by súťaž vyhrala zahraničná firma, VOP Trenčín alebo ďalšie slovenské firmy by sa mohli podľa riaditeľa pre vyzbrojovanie zapojiť do subdodávok. Dodal, že nie je vylúčené, že na súťaži sa bude môcť zúčastniť aj výrobca Aligátora. Šéf VOP Trenčín Milan Mutala ČTK potvrdil, že podnik by mal záujem zúčastniť sa na prípadnom výberovom konaní alebo spolupracovať ako subdodávateľ s inou firmou, ktorá by zákazku získala.

Záujem o dodávku vozidiel v prípadnom tendri ešte v januári potvrdila medzinárodná zbrojárska firma BAE Systems. Spoločnosť už dodala armáde jeden prototyp obdobného auta RG-32M v rámci budovania komunikačného systému MOKYS, spolu by malo ísť o sedem vozidiel. O zákazku sa neúspešne uchádzal aj výrobca Aligátorov.

Trenčiansky vojenský podnik plánuje naďalej vyrábať Aligátory aj po tom, ako od ďalších objednávok ustúpila armáda. Práva na predaj strojov do zahraničia má spoločnosť Kerametal, ktorá tiež do vozidla dodáva niektoré súčiastky. "My čakáme od spoločnosti Kerametal, že príde s nejakou akvizíciou v zahraničí. Sme pripravení pre Kerametal vyrábať tie vozidlá," povedal Mutala. Podľa Szaba sa však od roku 2000 Aligátor na svetových trhoch zatiaľ nepresadil. Ministerstvo obrany v materiáli z konca vlaňajška predpokladalo, že VOP Trenčín skončí rok 2007 so stratou takmer 45 miliónov korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu