Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci OĽANO odsúdili provokácie antirúškarov: Krúpa hovorí o vzorovom zásahu

Juraj Krúpa Zobraziť galériu (3)
Juraj Krúpa (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci koaličného hnutia OĽANO tvrdo odsúdili provokácie antirúškarov, ale aj "mediálny lynč policajtov opozíciou". Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa zhodnotil zásah policajtov voči občanom, ktorí chceli v Piešťanoch nakupovať bez rúšok, ako vzorový a príkladný pre ďalšie podobné aktivity. Informoval o tom Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

"Ako predseda výboru pre obranu a bezpečnosť vysoko oceňujem adekvátny zásah príslušníkov policajného zboru proti provokatérom a grázlom, ktorí takto nielen že narušujú verejný poriadok, ale aj ohrozujú zdravie zodpovedných občanov ignorovaním platných opatrení," skonštatoval Krúpa. Dodal, že je najvyšší čas, aby menšina neterorizovala slušnú a zodpovednú väčšinu.

Poslanci OĽANO odsúdili provokácie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto / Facebook - J.H.)

Policajti sú podľa Kaliňáka v stresovej situácii

K zásahu sa v piatok vyjadrili aj predstavitelia opozičného Smeru-SD. Exminister vnútra Robert Kaliňák podotkol, že za 12 rokov vlád Smeru-SD ani pri protivládnych protestoch nezasahovali policajné zložky takýmto spôsobom. Povedal, že chápe policajtov, sú podľa neho v stresovej situácii. Myslí si, že k zásahu ich donútili. Zdôraznil pritom, že je úlohou politikov a vlády nastavovať opatrenia dobre.

Kotleba označil zásah za neprimeraný 

Zásahu polície voči ľuďom bez rúšok v Piešťanoch by sa mal budúci týždeň venovať aj Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť SR. Tému chce otvoriť predseda opozičnej ĽSNS Marian Kotleba. Policajný zásah označil za neprimeraný.

Poslanci OĽANO odsúdili provokácie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: rumble.com / Samvojakvpoli)

Mikulec deklaroval policajtom plnú podporu 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) považuje zásah polície v Piešťanoch voči ľuďom bez rúšok za absolútne legitímny. Policajtom deklaroval plnú podporu. "Absolútne odsudzujem správanie ľudí, ktorí prídu do obchodu a nedodržiavajú protipandemické opatrenia, ktoré sú dané a legitímne," povedal Mikulec. Poukázal na to, že dodržiavaním opatrení nechránia len sami seba, ale aj ostatných.

Napadnutie policajta je podľa šéfa rezortu "cez čiaru". "Budem trvať na postihovaní takýchto ľudí," zdôraznil. Odsúdil, že sa rozširujú osobné údaje policajtov, poskytnúť im chce ochranu. Prijímať sa majú aj ďalšie opatrenia.

Premiér považuje zákrok za primeraný 

Zákrok polície v nákupnom reťazci v Piešťanoch považuje premiér Eduard Heger (OĽANO) za primeraný. Predseda vlády to uviedol na sociálnej sieti. Zdôraznil, že narušovanie verejného poriadku zo strany jednotlivcov a takýmto spôsobom štát nemôže tolerovať. "Je smutné, ale zároveň ani neprekvapuje, že miesto toho, aby sme sa v časoch krízy spojili, Robert Fico a ďalší z bezpečia svojich poslaneckých funkcií povzbudzujú ľudí k agresii," skonštatoval Heger. Podľa neho sa nevedia zmieriť so spravodlivosťou a "vsadili na zlobu a rozvrat".  

SaS stojí za policajtmi

Koaličná strana SaS sa postavila za policajtov a ostro odsúdila provokácie organizovanej skupiny „antirúškarov“. Poslanec Národnej rady SR Alojz Baránik (SaS) zároveň upozornil, že správanie niektorých ľudí na sociálnych sieťach voči policajtom má známky trestného činu. Informoval o tom hovorca strany Ondrej Šprlák.

„Je neprijateľné, aby sme čítali vyhrážky voči policajtom a ich rodinám. Taktiež upozorňujeme, že dochádza k trestnej činnosti tým, že sa podnecuje na trestnú činnosť útoku na verejného činiteľa. Také podnecovanie je podľa paragrafu 337 Trestného zákona samostatným trestným činom a polícia by sa tým mala zaoberať,“ povedal Baránik.

Podľa poslanca Národnej rady SR Miroslava Žiaka (SaS) je neprípustné, aby organizovaná skupina výtržníkov znepríjemňovala život slušným ľuďom v náhodne vybraných obchodoch. Čoraz agresívnejšie aktivity rôznych skupín antirúškarov voči verejnosti sú podľa SaS len trápnou formou ich sebaprezentácie. „Prekvapivé je však spojenectvo Roberta Kaliňáka a strany Smer s týmito ľuďmi. Je to dôkaz toho, že Smer sa stal plnohodnotnou antisystémovou stranou,“ dodal Žiak.

Viac o téme: PoslanciReakciaOĽANOJuraj KrúpaAntirúškari
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu