Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Veľká návšteva na Luníku IX: Ľuďom klopali na dvere európski delegáti!

Európska delegácia navštívila Luník IX Zobraziť galériu (5)
Európska delegácia navštívila Luník IX (Zdroj: TASR/František Iván)

KOŠICE – Košický Luník IX sa stal úspešným príbehom toho, ako sa dá situácia v rómskych osadách zmeniť, ak ľudia chcú, spolupracujú na rôznych úrovniach a efektívne míňajú európske zdroje. Po návšteve tohto sídliska to povedala slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá ako šéfka Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zamestnanosť a sociálne veci vedie štvorčlennú delegáciu poslancov EP z tohto výboru do rómskych osád na Slovensku.

„Tu sa jednoducho stretli ľudia, ktorí s tým chcú niečo urobiť, a to sa darí. Samozrejme, že situácia na Luníku IX, ktorá je obrovským sústom, sa nezmení zo dňa na deň, ale naozaj tam vidno postupné kroky, ktoré smerujú k tomu, čo by sme chceli aj my na tej európskej úrovni,“ povedala. Zároveň vyzdvihla spoluprácu medzi samosprávami, mimovládnymi organizáciami či tunajšou školou.

Delegácia europoslancov navštívila košický Luník IX (Zdroj: TASR/František Iván)

V súvislosti s prerozdeľovaním peňazí z eurofondov zdôraznila potrebu uskutočniť legislatívne zmeny na Slovensku. Podľa nej ide o národný problém. „My sa podozrievavo pozeráme na každého, kto požiada o nenávratný finančný prostriedok z eurofondov, ako na potenciálneho zlodeja, namiesto toho, aby sme mimovládnym organizáciám, ale aj mestám a obciam pomáhali získať tie peniaze. Nepatria naším ministrom alebo štátnym úradníkom, ale patria do regiónov,“ skonštatovala s tým, že jedným z výsledkov návštevy delegácie tak bude vytvorenie tlaku na národné inštitúcie, aby zmenili prístup k prerozdeľovaniu európskych peňazí.

Európska delegácia navštívila Luník
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Európska delegácia navštívila Luník
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Delegácia pricestovala do Košíc v stredu (3. 11.), počas svojej trojdňovej návštevy východného Slovenska chce zhodnotiť realizáciu projektov zameraných na lepšie začlenenie znevýhodnených skupín na Slovensku. Navštíviť má aj rómske osady v Drienovci, Dobšinej a Trebišove.

Európska delegácia navštívila Luník
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Viac o téme: DelegátiLuník IXLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu