Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO V noci zasiahol Luník IX požiar: Obyvateľov evakuovali, byty ostávajú neobývané

Byty na Luníku IX. Zobraziť galériu (5)
Byty na Luníku IX. (Zdroj: TASR/František Iván)

KOŠICE – Požiar zasiahol v sobotu po polnoci osem bytov a podkrovie v bytovom dome na Podjavorinskej ulici na košickom sídlisku Luník IX. Na mieste zasahovali hasiči, ktorí oheň uhasili, predtým došlo k evakuácii bytovky. Požiar sa zaobišiel bez zranení.

Oznámenie prijali hasiči o 0.45 h. „Išlo o požiar ôsmich bytov, škoda zhruba 50.000 eur, príčina bola pravdepodobne sviečka,  zasiahlo to aj podkrovie, lebo to boli podkrovné byty, čiže pod strechou,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach. Zasahovalo 21 hasičov s 11 vozidlami, požiar zlikvidovali o 6.14 h.

O dve hodiny neskôr mali hasiči k miestu opäť výjazd na žiadosť policajtov, ktorí pozorovali dym vychádzajúci spod strechy domu. „O 8.08 h bolo opäť nahlásené zadymenie podkrovnej časti. Tam výjazdovali tri kusy techniky, hasiči museli tú konštrukciu rozobrať, prejsť to termokamerou, zistiť skryté ohniská a uhasiť to,“ konštatoval operačný dôstojník.

Na Luníku IX. v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Starosta mestskej časti Luník IX Marcel Šaňa uviedol, že evakuovaným obyvateľom cez noc poskytli prístrešie. „Ubytovali sme ich v priestoroch miestneho úradu, ráno išli k príbuzným a čakajú, či ich pustia domov,“ uviedol. V bytovke aj popoludní pokračovali obhliadky, ktoré majú zistiť rozsah poškodenia najmä strechy. „Uvidíme, či ju treba čiastočne opraviť, alebo treba celú novú strechu,“ konštatoval starosta.

V bytoch na vrchných poschodiach býva podľa neho odhadom 40 ľudí, v celej bytovke zhruba 200. „Ráno zasadol krízový štáb a vyhlásená bola mimoriadna situácia, takže urobíme, čo bude treba zabezpečiť, aby sa čím skôr dostali do bytov,“ povedal Šaňa. K zraneniam pri požiari podľa neho nedošlo, obyvatelia stihli včas vybehnúť von. Nočná evakuácia sa pre istotu týkala aj susedného bytového domu, do neho sa však už nadránom mohli ľudia vrátiť.

Byty v dome na Luníku IX, ktoré zasiahol požiar, ostávajú neobývané

Do bytov, ktoré priamo nezasiahol sobotňajší nočný požiar v bytovom dome na sídlisku Luník IX v Košiciach, sa popoludní ich obyvatelia mohli vrátiť. Neobývané zatiaľ ostávajú poškodené byty na najvyššom poschodí, ktoré spolu so strechou požiar priamo zasiahol. Potvrdil to starosta mestskej časti Marcel Šaňa.

V bytoch na najvyššom poschodí bývalo odhadom 40 až 50 ľudí.  „Ponúkli sme im ubytovanie v priestoroch miestneho úradu,“ uviedol Šaňa s tým, že ľudia si však našli ubytovanie u príbuzných. Stav strechy na bytovom dome obhliadol cez deň statik, v pondelok (11. 10.) má poskytnúť dokumentáciu. Starosta zatiaľ nevedel odhadnúť výšku škôd a potrebný rozsah opravy, posúdiť to má odborná firma. Mimoriadny stav, ktorý v mestskej časti vyhlásili, naďalej trvá.

Na Luníku IX. v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Požiar vznikol po polnoci v jednom z bytov na štvrtom nadzemnom podlaží, pravdepodobne od horiacej sviečky a šíril sa na poschodí ďalej. Podľa hasičov požiar zasiahol osem bytov a podkrovie so strechou. Zasahovalo 21 hasičov s 11 vozidlami, likvidáciu požiaru ukončili  o 6.14 h. O dve hodiny neskôr mali hasiči k miestu opäť výjazd na žiadosť policajtov, ktorí pozorovali dym vychádzajúci spod strechy. „O 8.08 bolo opäť nahlásené zadymenie podkrovnej časti. Tam výjazdovali tri kusy techniky, hasiči museli tú konštrukciu rozobrať, prejsť to termokamerou, zistiť skryté ohniská a uhasiť to,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach.

Na Luníku IX. v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

K zraneniam pri požiari nedošlo, obyvatelia stihli včas vybehnúť von. Nočná evakuácia sa týkala celého bytového domu aj susednej bytovky, do tej sa mohli obyvatelia už po uhasení požiaru vrátiť. Provizórne ubytovanie zriadili v priestoroch miestneho úradu, tí, ktorí ho využili, išli ráno k príbuzným.

Viac o téme: BytyHasičiLuník IX. požiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu