Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Situácia v nemocniciach sa zhoršuje: Lôžka sa reprofilizujú, ale počet pacientov stále pribúda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KOMÁRNO – Nemocnica Agel v Komárne začala s prípravou tretej fázy reprofilizácie nemocnice. Znamená to zvýšenie počtu lôžok pre pacientov s novým koronavírusom na 45 a šesť lôžok s napojením na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne je v nemocnici hospitalizovaných 14 pacientov s potvrdenou diagnózou ochorenia COVID-19, z toho traja si vyžadujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Jeden pacient je suspektný. Informoval o tom riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

„Nikto z týchto 14 pacientov nebol očkovaný proti novému koronavírusu,“ potvrdil Jaška. Priaznivá je situácia so zamestnancami, nový koronavírus je potvrdený len u jedného.  

Podľa slov riaditeľa nemocnica aktuálnu situáciu zvláda. Na základe skúseností z oboch predchádzajúcich fáz dokážu zdravotníci  dobre predpokladať vývoj pandémie a včas prijať potrebné organizačné opatrenia. Plánované operácie zatiaľ bežia bez obmedzení, v nemocnici platí zákaz návštev s výnimkami pre pacientov v terminálnom štádiu.

Naplno pokračuje testovanie PCR i antigénovými testami v mobilnom odberovom mieste. Nemocnica v Komárne stále eviduje aj slušný záujem ľudí o očkovanie. Za minulý týždeň zaočkovali zdravotníci vyše 1600 záujemcov nielen v nemocnici, ale aj vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Nitre.

Minister zdravotníctva Lengvarský o nemocniciach na východe Slovenska (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Sfinga leží v horskom údolí vytvorenom počas poslednej doby ľadovej, na úpätí hory Braeriach vysokej 1296 metrov. Údolie je známe ako najzasneženejšie miesto v Škótsku, pretože dokáže pojať obrovské množstvo studenej bielej hmoty, ktorá tu zostáva až do neskorého leta. Prezývku sfinga dostal posledný kúsok snehu podľa neďalekej rovnomennej horolezeckej cesty.

V Ružomberskej nemocnici leží 22 pacientov s COVID-19, ventiláciu potrebujú štyria

V Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Ružomberku je momentálne hospitalizovaných 22 pacientov s ochorením COVID-19. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú štyria z nich. Uviedla to hovorkyňa ÚVN Petra Dišková.

Aktuálne nemocnica eviduje 36 pozitívne testovaných zamestnancov. Z toho dvaja sú lekári, 17 zdravotných sestier, 14 ostatných zdravotníckych pracovníkov a traja nezdravotnícki pracovníci, konkretizovala Dišková.

Fakultná nemocnica v Nitre je pripravená liečiť monoklonálnymi protilátkami

Fakultná nemocnica v Nitre je pripravená na liečbu pacientov, ktorí ochoreli na COVID-19. Ako uviedla jej hovorkyňa Tatiana Kubinec, nemocnica disponuje dostatočnými zásobami liekov určených na liečbu monoklonálnymi protilátkami. „Ide o lieky Casirivimab plus Imdevimab,“ informovala Kubinec.

Podľa jej slov postačujú aktuálne zásoby v nitrianskej fakultnej nemocnici pre 478 pacientov. „Táto liečba je určená pre pozitívnych pacientov na ochorenie COVID-19 potvrdených PCR testom. Podať sa musí v prvých dňoch ochorenia. Radi by sme vyzvali obvodných lekárov, aby vytypovali vhodných pacientov, kontaktovali pracovisko Infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice Nitra a dohodli termín podania liečby,“ uviedla Kubinec.

Situácia v nemocniciach sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa jej slov pacienti by mali spĺňať indikačné kritériá, ktorými sú vek nad 65 rokov alebo jeden z rizikových faktorov pre ťažký priebeh ochorenia COVID-19. Liečba je určená pre očkovaných, ale aj neočkovaných pacientov. Samotné podanie lieku prebieha na pracovisku infekčnej kliniky nemocnice. Podáva sa jednorazovo vnútrožilovo a celý proces trvá do dvoch hodín.

Liečba má podľa Kubinec 70-percentnú úspešnosť v odvrátiteľnosti hospitalizácie či úmrtia na ochorenie COVID-19. „Zatiaľ sme túto liečbu podali dvom pacientom. Momentálne, k 3. novembru, máme hospitalizovaných dokopy 24 pacientov s ochorením COVID-19. Z nich je 21 na infekčnej klinike, z toho dvaja sú pripojení na ,high flow' a zdravotný stav troch pacientov si vyžaduje pripojenie k umelej pľúcnej ventilácii. Hospitalizovaní sú na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ doplnila Kubinec.  

V nemocnici v Lučenci leží 45 ľudí s COVID-19, operatívu zatiaľ neobmedzili

Vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou (VšNsP) v Lučenci je aktuálne hospitalizovaných 45 pacientov s ochorením COVID-19. Ako informovala výkonná riaditeľka nemocnice Daniela Pršebicová, k obmedzeniu plánovanej operatívy zatiaľ nedošlo.

Zo 45 pacientov s koronavírusom si zdravotný stav troch vyžaduje pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, títo pacienti sú hospitalizovaní na anestéziologicko-resustitačnom oddelení (ARO). Z pohľadu počtu pacientov s COVID-19 sa nemocnica blíži k svojim aktuálnym kapacitným možnostiam.

Heger o nemocniciach na východe Slovenska (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

„Reprofilizovaných lôžok toho času máme 45. Sme pripravení rozširovať kapacitu podľa počtu pacientov s COVID-19, ktorí si vyžadujú hospitalizáciu,“ uviedla Pršebicová. Ako dodala, nemocnica vie počet lôžok s centrálnym rozvodom kyslíka navýšiť na 55, ďalších 16 pacientov môžu umiestniť na lôžka s neinvazívnou high flow oxygénovou liečbou. Na umelej pľúcnej ventilácii môže byť v lučeneckej nemocnici pripojených maximálne päť pacientov.

Podľa výkonnej riaditeľky nemocnice možno počet pacientov s COVID-19 v tomto období porovnávať s obdobím druhej vlny pandémie nového koronavírusu. Nemocnica napriek tomu zatiaľ nepristúpila k redukovaniu operačných výkonov, takýto krok však v prípade ďalšieho nárastu hospitalizácií nevylučuje.

„Všetky výkony sú limitované počtom personálu. Čím väčší počet chýbajúcich zamestnancov z titulu pozitivity, tým zložitejšie a náročnejšie je poskytovanie akejkoľvek zdravotnej starostlivosti,“ dodala Pršebicová s tým, že na oddelení ARO je aktuálne pozitívnych päť zamestnancov.

Od piatka je v nemocniciach na Zemplíne o 62 pacientov s koronavírusom viac

V piatich nemocniciach na Zemplíne pribudlo od piatka 29. októbra na covidových lôžkach 62 pacientov. Počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19 sa zdvojnásobil v Trebišove a Vranove nad Topľou, v Michalovciach ich je viac ako 70.

Ako uviedla PR špecialistka súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti Svet zdravia Bianka Krejčíová, v michalovskej nemocnici je v stredu hospitalizovaných spolu 74 covidových pacientov, pričom podporu umelej pľúcnej ventilácie (UPV) potrebujú štyria. Pred predĺženým víkendom sa tam zdravotníci starali o 52 osôb s ochorením COVID-19.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kým v piatok evidovala vranovská nemocnica 21 pacientov s ochorením spôsobeným novým koronavírusom, v stredu ich je 41. Zdravotný stav štyroch z nich si vyžaduje napojenie na UPV. Z 11 na 22 vzrástol za päť dní počet covidových pacientov v nemocnici v Trebišove. UPV pomáha dýchať dvom z nich.

Podľa Krejčíovej slov sú aktuálne všetky nemocnice siete v tretej fáze reprofilizácie. Ako  doplnil riaditeľ mestskej Nemocnice Snina Andrej Kulan, počet pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19 sa tam oproti piatku zvýšil z 22 na 28. Podporu UPV potrebujú naďalej dvaja pacienti.

V októbri podľahlo ochoreniu covid-19 vo vo Fakultnej nemocnici Trnava 14 ľudí

Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trnava hospitalizovali počas októbra spolu 84 pacientov s ochorením COVID-19. Z nich 14 ochoreniu podľahlo. Informoval o tom hovorca FN Matej Martovič.

"Z celkového počtu bolo plne zaočkovaných 29 pacientov. U nich bol zaznamenaný ľahší priebeh ochorenia, ani jeden z nich nepotreboval podporu umelej pľúcnej ventilácie," spresnil hovorca. Priemerný vek hospitalizovaných bol 63 rokov, najmladší mal 15 a najstarší 90 rokov. Aktuálne je v starostlivosti zdravotníkov 45 pacientov, z nich deväť potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie.  

Minister zdravotníctva Lengvarský nevylúčil tvrdšie opatrenia v okresoch s najhoršou situáciou (Zdroj: Topky/Maarty)

FN má lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19 vyčlenené na klinike infektológie, znovu aj na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, gynekologicko-pôrodníckej klinike a oddelení pneumológie a ftizeológie. Nemocnica však zatiaľ pracuje bez obmedzení a v bežnom režime fungujú aj ambulancie.

Pred rokom, v októbri 2020 zomrelo vo FN 16 pacientov, v novembri 37 a v decembri 82. Vo vrcholiacej 2. vlne pandémie podľahlo v januári COVID-19 134 ľudí, vo februári 158 a v marci 85. V apríli zomrelo 46 pacientov, v máji 11 a v júni žiadny.  

Okres Trnava patril v rámci COVID automatu v uplynulých týždňoch k najlepším okresom, v priebehu dvoch týždňov však prešiel z oranžovej farby - ostražitosti až do bordovej farby – 2. stupňa ohrozenia, ktorý bude platiť od pondelka 8. novembra.

V Poprade je hospitalizovaných 30 pacientov s ochorením COVID-19

V popradskej nemocnici je aktuálne hospitalizovaných 30 pacientov s ochorením COVID-19. Aktuálne má nemocnica vyčlenených na jednotlivých oddeleniach 32 lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19 a ich počet plánuje v blízkom čase zvýšiť o ďalších 26.

Ako uviedla hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda, na COVID oddelení je hospitalizovaných 20 pacientov, ďalší piati sú pripojení na neinvazívnu high flow ventiláciu. Na COVID oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) sú hospitalizovaní piati pacienti, ktorí sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu (UPV).

Nemocnica tiež pozastavila plánovanú operatívu a prešla na onko-akútnu. Aktuálne eviduje 14 zamestnancov, ktorí boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, a ďalší 12 sú v karanténe. Celkovo má 1289 zamestnancov.

Viac o téme: NemocniceNitraRužomberokLučenecKomárnoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu