Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obyvatelia týchto miest, pozor! Meteorológovia upozorňujú na smogovú situáciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube/TRT World)

BRATISLAVA - V okolí obce Veľká Ida v okrese Košice-okolie naďalej platí upozornenie na smogovú situáciu pre prachové častice PM10. Na svojom webe na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Informoval aj o zhoršení smogovej situácie v obci Hencovce v okrese Vranov nad Topľou.

Meteorológovia tvrdia, že príčinou smogovej situácie vo Veľkej Ide sú vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z priemyselných zdrojov. "Vzhľadom na nepriaznivé rozptylové podmienky možno očakávať vysoké koncentrácie PM10 vo všetkých oblastiach v blízkosti aj v susedných dolinách, v ktorých sa nachádzajú relevantné zdroje PM10," dodal SHMÚ.

Meteorológovia informovali, že k prekročeniu informačného prahu pre PM10 došlo na mobilnej monitorovacej stanici v Hencovciach. "Nenastali však podmienky na vydanie upozornenia na smogovú situáciu - v najbližších 24 hodinách sa očakáva zlepšenie rozptylovej situácie," zdôraznili.

K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. SHMÚ preto radí obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a skrátiť vetranie obytných miestností.

Pre posledné dni sú typické veľké rozdiely v minimálnych teplotách

Počasie na Slovensku sa v posledných dňoch vyznačuje veľkými rozdielmi medzi minimálnymi teplotami vzduchu v jednotlivých oblastiach. Niekde dosiahli aj okolo 15 stupňov Celzia. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) ide o dôsledok pomerne veterného počasia, ktoré pre babie leto nie je až také typické.

"Na miestach, kde celú noc vytrvalo fúka, sa teplota udržiava aj na hodnotách okolo desať stupňov Celzia. V údoliach, kde je bezvetrie alebo len slabý vietor, teplota klesá aj pod mínus päť stupňov Celzia," načrtli meteorológovia na sociálnej sieti.

V nedeľu ráno bolo podľa SHMÚ najchladnejšie v Polomke, a to mínus štyri stupne Celzia. "Na tejto stanici mrzne v noci celý tento týždeň, a to pomerne výrazne," dodali. Najteplejšia uplynulá noc bola v Piešťanoch, kde klesla teplota pod nulu počas tohto týždňa len raz. Celkovo na území Slovenska pokračuje suché, málo oblačné a cez deň teplé počasie. Napríklad v sobotu (30. 10.) namerali ojedinele meteorológovia až 19 stupňov.  V nasledujúcich dňoch majú pribudnúť oblačnosť aj zrážky. "Výrazné ochladenie neočakávame, ale tak teplo ako v týchto dňoch nebude," doplnili odborníci.

Viac o téme: SmogObyvateliaMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu