Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polícia upozorňuje na podvodné telefonáty: Páchatelia žiadajú od ľudí peniaze

Polícia upozorňuje na podvodné telefonáty
Polícia upozorňuje na podvodné telefonáty (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

BRATISLAVA - Bratislavská polícia upozorňuje na podvodné telefonáty, keď páchatelia pod vymyslenou zámienkou požadujú od poškodených finančnú hotovosť. V súvislosti s dvomi prípadmi, ku ktorým došlo vo štvrtok (28.10.), začal vyšetrovateľ trestné stíhanie pre podvod. V prípade preukázania viny hrozí páchateľom až päťročný trest. Policajti o tom informujú na sociálnej sieti.

Ako priblížili, v prvom prípade kontaktoval neznámy páchateľ poškodenú z Ružinova na pevnú linku, pričom použil legendu „rodinný príslušník“. Požadoval požičať peniaze, ktoré mala žena poslať na nadiktovaný bankový účet. "Žena sa vybrala do pobočky banky, odkiaľ bankovým prevodom previedla na konkrétny účet sumu vo výške 8000 eur. Následne pri večernom telefonáte so skutočnou dcérou žena zistila, že sa stala obeťou podvodu," priblížila polícia.

Overovanie situácie je dôležité 

V druhom prípade opäť telefonicky na pevnú linku kontaktoval  neznámy muž 79-ročnú ženu. V tomto prípade bola použitá legenda „lekár“. "Žene uviedol, že jej syn mal dopravnú nehodu, pri ktorej utrpel vážne zranenia, lekár požaduje od ženy uhradiť škodu spôsobenú pri nehode na druhom vozidle vo výške 10.000 eur," uviedli policajti s tým, že podvodník ženu inštruoval, aby peniaze previedla prostredníctvom bankového prevodu na konkrétne číslo účtu. Poškodená previedla najprv 6000 eur, páchateľ ju opäť telefonicky kontaktoval a požadoval zvyšok sumy. "Tie však žena už nepreviedla, nakoľko sa telefonicky skontaktovala s jej dcérou. Vďaka tejto komunikácii zistila, že sa jedná o podvod a ďalšie peniaze už neposlala," doplnili. Polícia v tejto súvislosti vyzýva k zvýšenej obozretnosti, odporúča v takomto prípade vždy overiť situáciu u príbuzných.

Viac o téme: PeniazePodvodVarovanieTelefonátyPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu