Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po Dušičkách Slovensko sčernie: Topoľčany si POHORŠILI až o tri stupne! Dunajskú Stredu zachránilo očkovanie

Od pondelka máme 24 čiernych okresov Zobraziť galériu (7)
Od pondelka máme 24 čiernych okresov (Zdroj: Getty Images, MZ SR)

BRATISLAVA - Od pondelka bude v najhoršej fáze COVID automatu až 24 okresov. Platiť v nich budú prísne opatrenia a niektorých výhod sa nedočkajú ani očkovaní. Skokanom týždňa, bohužiaľ, v negatívnom zmysle, sa stal okres Topoľčany. Z týždňa na týždeň si pohoršil o tri stupne.

Epidemiologická situácia na Slovensku sa aj naďalej zhoršuje. Prípady pribúdajú rýchlejšie, než sa očakávala a už tretí deň po sebe pribudlo viac ako 5-tisíc pozitívnych prípadov. Blížiace sa sviatky situáciu zrejme ešte zhoršia, keďže mnohí budú cestovať za svojimi rodinami.

VIDEO Odborníci vyzývajú ľudí, aby počas Dušičiek necestovali, a to najmä do čiernych okresov

Dušičky budú bez obmedzení: 5 rád odborníkov! Riziko, že v čiernom okrese stretnete pozitívneho, je vysoké (Zdroj: Topky/Maarty)


Slovensko je na chvoste EÚ: V OČKOVANÍ sme tretí najhorší! Ľudia veria viac hoaxom, nepomohla kampaň ani lotéria


Topoľčany prešli z oranžovej rovno do čiernej farby

Zhoršenie nastalo v 32 okresoch, no najviac si pohoršil okres Topoľčany, ktorý sa presunul z oranžovej fázy rovno do čiernej. Automaticky na tom boli podľa pravidiel COVID automatu horšie aj susedné okresy.

Po Dušičkách Slovensko sčernie:
Zobraziť galériu (7)

"Z dôvodu mimoriadne sa rýchlo zhoršujúcej situácii v Topoľčianskom okrese bolo nutné okres zaradiť do 3. stupňa ohrozenia (čiernej farby). Okresy hraničiace s Topoľčanmi museli byť zaradené do 2. stupňa ohrozenia (bordovej farby). Tieto okresy sú Piešťany, Nitra, Zlaté Moravce, Partizánske a Bánovce nad Bebravou," píše sa v týždennom reporte.

Ohnisko nákazy je na školách

Situácia v Topoľčanoch sa zhoršila minulý týždeň. Za týždeň zaregistrovali v okrese Topoľčany 478 pozitívnych príadov, z toho len jeden sa nepotvrdil, 65 osôb bolo potvrdených prostredníctvom antigénových testov a u 412 ľudí potvrdil pozitivitu PCR test. 

Predseda vlády SR Eduard
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

"Pri epidemiologickom šetrení v ohniskách nákazy sme zistili, že väčšina prípadov vzniká v školských kolektívoch a následne od nich ochorejú rodinní príslušníci," povedala pre Topky regionálna hygienička Andrea Ondrušová. U detí sa v školskom veku sa vykonávajú domáce antigénové testy, následne sú odoslané na PCR testy. Do výsledku testu tak ostatné deti, učitelia či iné kontakty chodia podľa školského semaforu ostatné kontakty do kolektívu.

Zaočkovnosť je nízka, nakazia sa najmä neočkované deti 

"Ochorenia vznikajú u detí, ktoré nie sú očkované, následne sa infikujú osoby, ktoré žijú v spoločnej domácnosti s nimi a väčšina z nich nie sú taktiež očkovaní," uviedla hygienička. Celková zaočkovanosť proti koronavírusu je v okrese nízka. Plne zaočkovaných je necelých 39 percent. "Aj napriek vysokému nárastu ochorení vykonávame epidemiologické šetrenie jednotlivých prípadov," ozrejmila.

Po Dušičkách Slovensko sčernie:
Zobraziť galériu (7)

Priebeh ochorení je podľa Ondrušovej väčšinou ľahký. "Prebieha pod obrazom akútneho respiračného ochorenia. V topoľčianskej nemocnici je aktuálne hospitalizovaných 13 pacientov s ochorením COVID-19. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú traja pacienti. Momentálne je v topoľčianskej nemocnici reprofilizovaných 15 COVID lôžok," uviedla pre Topky hovorkyňa siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patrí aj topoľčianska nemocnica, Bianka Krejčíová.

Najväčšie ohniská

Čo sa týka ostatných okresov, aj tie registrujú zvýšený počet prípadov najmä v školách, v rodinách, ale aj v niektorých centrách sociálnych služieb či seniorských centrách. "RÚVZ Humenné potvrdzuje vo všetkých okresoch (Humenné, Snina a Medzilaborce) zaradenie do stupňa 5 v Covid automate. V okrese Medzilaborce evidujeme 2 lokalizované ohniská v DSS (spolu pozit. prípadov 26, exitus 1)," uviedol regionálny úrad s tým, že predpokladajú zhoršovanie situácie. 

Po Dušičkách Slovensko sčernie:
Zobraziť galériu (7)

"V okresoch Snina a Humenné evidujeme rodinné epidémie a epidémie v školách. V Humennom evidujeme aj epidemický výskyt u zdravotníckych pracovníkov v jednom zdravotníckom zariadení," dodávajú hygienici. Situácia je zlá aj na severe Slovenska. Aj v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto sa šíri koronavírus medzi deťmi a následne sa nakazia rodičia a ďalší príbuzní. V okrese Partizánske zaznamenali šírenie ochorenia COVID okrem škôl aj v športových kluboch (hokej, futbal a hádzaná).

Okres Čadca hraničí s Českou a Poľskou republikou, čo znamená zvýšenú mobilitu. Regionálni hygienici upozorňujú, že ľudia sa cez hranice pohybujú najmä za prácou a situácia sa oboch susedných štátoch takisto zhoršila. "Ohniská nákazy zaznamenávame v rodinách, školských zariadeniach a epidémiu v CSS Kysucké Nové Mesto. Zaočkovanosť u osôb nad 50 rokov veku v oboch okresoch sa len mierne zvýšila (o 0,3 %). KNsP Čadca je spádová pre oba okresy, v nemocnici zaznamenávame vysokú hospitalizovanosť na COVID-19," dodali hygienici z RÚVZ SR v Čadci.

Dunajskej Strede pomohla vysoká zaočkovanosť

V okrese Dunajská Streda došlo k zhoršeniu až o 70 percent v počte pozitívnych prípadov oproti predošlému týždňu, pričom registrujú veľmi vysoký stupeň komunitného šírenia. Napriek tomu, že sa situácia zhoršuje, okres je v červenej fáze. Vo vekovej kategórii nad 50 rokov má totiž Dunajská Streda viac ako 75 % zaočkovaných. Celková zaočkovanosť oboma dávkami je v okrese na úrovni 55 %.

Okres Michalovce však také šťastie nemal. V priebehu týždňa zaznamenali nárast pozitívnych prípadov takmer o sto percent. "V okrese Sobrance bol zaznamenaný nárast o viac ako 40%. Momentálne sme nezaznamenali epidemický výskyt ochorení, dominujú rodinné výskyty," skonštatovali hygienici. Počet prípadov sa zdvojnásobil aj v okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica. "Situácia sa zhoršila, šírenie je komunitné, na školách, následne v rodinách a odtiaľ sa to šíri na pracoviskách. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť je vo vekovej kategórii 10-14 ročných detí," uviedli hygienici s tým, že zaočkovanosť v oboch okresoch je nízka - v Spišskej Novej Vsi niečo vyše 36 % a v Gelnici len niečo vyše 32 %.

Viac o téme: OčkovanieOkresyKoronavírusAktuálna situáciaAktuálne COVID opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu