Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vašečka zvolá mimoriadny výbor k novele zákona o VŠ: Premiér bude diskutovať s rektormi

Univerzita Komenského v Bratislave Zobraziť galériu (3)
Univerzita Komenského v Bratislave (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Novele vysokoškolského zákona by sa mal venovať Výbor Národnej rady (NR) SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport na mimoriadnom rokovaní. Informoval o tom predseda výboru Richard Vašečka (OĽANO) na štvrtkovej tlačovej konferencii. Termín rokovania avizoval na nasledujúci týždeň, v stredu alebo vo štvrtok (3. alebo 4. 11.). Vašečka poukázal na výhrady k novele zákona o vysokých školách (VŠ), ktorá je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Chce preto iniciovať riadnu poctivú diskusiu oboch strán, teda zástupcov vysokých škôl aj rezortu školstva.

"Považujeme novelu vysokoškolského zákona za dôležitú, kľúčovú, pretože vysoké školstvo a jeho kvalita je pre Slovensko mimoriadne dôležitá," podčiarkol Vašečka. Poznamenal, že v konečnom dôsledku o novele rozhodnú poslanci, preto nechce strácať čas, a kým príde novela do parlamentu, navrhuje diskusiu oboch strán, ktorá by podľa neho mohla prispieť aj k transparentnejšiemu procesu prijatia novely.

Richard Vašečka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Vašečka priblížil, že vo výbore by sa mohli za jeden stôl posadiť zástupcovia rezortu školstva a jeho legislatívcov, ktorí na novele pracovali, ako aj predstavitelia vysokých škôl či zástupcovia študentskej rady. Považuje za dobré, aby si poslanci i verejnosť vypočuli ich argumenty naraz a nie každú stranu osobitne. Reforma má podľa ministerstva školstva priniesť kvalitnejšie vysoké školstvo, funkčné miesta docentov a profesorov, financovanie podľa kvality či skrátenie externého štúdia. Podľa rezortu k novele vysokoškolského zákona prebiehala diskusia rezortu školstva s rektormi a ďalšími aktérmi vo vzdelávaní zhruba rok a pol.

Akademická obec sa vo štvrtok obrátila v súvislosti s návrhom novely aj na premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Predstavitelia vysokoškolských reprezentácií okrem iného poukazujú na politizáciu vysokého školstva. Novela podľa viacerých obsahuje princípy, s ktorými na stretnutiach kontaktnej pracovnej skupiny jednoznačne nesúhlasili. Hovoria aj o zásahu do samosprávy a autonómie vysokých škôl.

Premiér bude diskutovať s rektormi o reforme školstva

Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa stretne s rektormi vysokých škôl (VŠ) v stredu (3. 11.) na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Diskutovať budú o reforme školstva. Potvrdila to  hovorkyňa predsedu vlády SR Ľubica Janíková.

Novela VŠ zákona je snahou o politické ovládnutie VŠ na Slovensku, tvrdí rektor Univerzity Komenského (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Podotkla, že vzdelávanie na Slovensku vrátane toho vysokoškolského musí prejsť zásadnými zmenami. Premiér volá po zvýšení jeho kvality s dôrazom na prípravu mladých generácií pre pracovný i súkromný život. "Tieto ciele sleduje Plán obnovy a odolnosti SR. Prípravu konkrétnych reforiem, ktoré vychádzajú z tohto plánu, má v rukách ministerstvo školstva a premiér Eduard Heger verí, že sa tejto úlohy zhostilo zodpovedne," zdôraznila Janíková.

Vašečka zvolá mimoriadny výbor
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Predstavitelia akademickej obce sa vo štvrtok obrátili na premiéra s výzvou, aby pomohol riešiť problematiku novely zákona o vysokých školách. Hovoria o politizácii vysokých škôl a požadujú stiahnutie návrhu z medzirezortného pripomienkového konania. Reforma má podľa ministerstva školstva priniesť kvalitnejšie vysoké školstvo, funkčné miesta docentov a profesorov, financovanie podľa kvality či skrátenie externého štúdia. Podľa rezortu k novele vysokoškolského zákona prebiehala diskusia rezortu školstva s rektormi a ďalšími aktérmi vo vzdelávaní zhruba rok a pol.

Viac o téme: ReformaRektoriVysoké školyRichard VašečkaEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu