Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dáta bez pátosu prišli s dobrými správami: Budú sa rozdávať žolíci! Vykúpenie pre prvý čierny okres?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ďalšie dobré správy v zaočkovanosti. Ďalšie mestá budú môcť využívať žolíkov za zaočkovanosť seniorov nad 50 rokov a tým si zabezpečiť, že najhoršia farba v danom okrese bude bordová. A vyzerá to tak, že svojho žolíka získa aj okres, ktorý je v súčasnosti na mape COVID automatu čierny.

Na Slovensku je v súčasnosti zaočkovaných len niečo viac ako 43 percent ľudí, pričom viaceré mestá a okresy sa už tešia z dosiahnutých žolíkov. Tie sa podľa súčasného COVID automatu rozdávajú tým mestám, ktoré splnili podmienky – prvou je podmienka aspoň 65-percentná zaočkovanosť seniorov nad 50 rokov a druhou je zaočkovanosť tej istej skupiny na hodnote 75 percent.

Archívne VIDEO COVID automat sa zatiaľ nebude meniť: TOTO sú dôvody odborníkom! V čiernych okresoch je riziko nákazy obrovské​

COVID automat sa zatiaľ nebude meniť: TOTO sú dôvody odborníkom! V čiernych okresoch je riziko nákazy obrovské​ (Zdroj: Topky/Maarty)

Oboch žolíkov má v súčasnosti len Bratislava – tá je na mape COVID automatu už niekoľko týždňov oranžová. Podľa portálu korona.gov.sk však už druhého žolíka získa aj Dunajská Streda, ktorá túto métu prekročila a zaočkovanosť skupiny 50 plus má na úrovni 75,1 percenta.

Dátoví analytici z projektu Dáta bez pátosu však poukazujú aj na ďalšie dobré správy. Po krajských mestách Bratislava, ktorá má už dvoch žolíkov a nebude horšie ako červená majú 1 žolíka aj Senec, Pezinok, Dunajská Streda, Komárno, Šaľa, Galanta, Trnava. Ale máme aj prírastky = krajské mestá: Prešov, Žilina, Trenčín. A Skalica, Dolný Kubín a Sabinov majú 64,9%. Nitra má 64% a reálne môže o žolíku uvažovať po Dušičkách,“ uviedli analytici na sociálnej sieti.

Dáta bez pátosu prišli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Ako dodali, nateraz zo všetkých krajských miest nemajú potrebnú zaočkovanosť, a tým pádom ani žolíka, len tri krajské mestá – Nitra, Banská Bystrica a Košice. A práve posledné spomenuté sú na tom z hľadiska vakcinácie ohrozenej skupiny ľudí v krajských mestách najhoršie. Podľa analytikov majú v súčasnosti v nemocniciach 121 pacientov s koronavírusom, pričom na vrchole druhej vlny ich bolo hospitalizovaných cez 400.

Poukázali aj na ďalšiu zaujímavú správu.Sabinov môže byť prvým ČIERNYM OKRESOM, ktorý sa z čiernej vďaka žolíku dostane do bordovej. Pozajtra držíme palce a prihovárame sa za „odmenu“ pre Sabinov!uviedli s tým, že v čiernych okresoch žije asi 10 percent Slovenska, teda 540-tisíc obyvateľov. Naopak, v okresoch, ktoré už dosiahli žolíka, žije 1,7 milióna Slovákov, teda viac ako tretina populácie.

V súčasnosti najnižšia zaočkovanosť najviac ohrozenej skupiny obyvateľstva je na juhu Slovenska – v okresoch Detva a Poltár, kde nedosiahla ani polovicu populácie. Paradoxne, nízka zaočkovanosť je aj v okolí Prievidze, Topoľčian a Zlatých Moraviec, následne aj v okrese Brezno.

Dáta bez pátosu prišli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Viac o téme: OčkovanieKrajské mestáZaočkovanosťCOVID automatOhrozené skupinyŽolíci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu