Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ak niekto chce zarobiť na pandemickej pomoci, je to hyenizmus, tvrdí Kollár

Tlačová konferencia strany Sme rodina
Tlačová konferencia strany Sme rodina (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ak sa niekto snaží zarobiť ešte aj na pandemickej pomoci, je to hyenizmus. Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár tak reagoval na zistenia Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK), podľa ktorých mal štát milióny eur z pandemickej pomoci poslať cez pezinský úrad práce schránkovým firmám.

Kollár skonštatoval, že v prípade, ak tam je nejaké podozrenie, mali by okamžite začať konať orgány činné v trestnom konaní. Myslí si, že je nezmysel, aby za to prevzal zodpovednosť minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). "Lebo úrad práce má svojho riaditeľa, takže v prvom rade je ten zodpovedný," podotkol. Zároveň však dodal, že nie je možné ručiť za správanie každého jedného človeka.

Úrad práce v Pezinku mal vyplatiť 24 miliónov eur podozrivým firmám

Úrad práce v Pezinku mal podľa zistení ICJK medzi júnom a augustom tohto roka vyplatiť 24 miliónov eur podozrivým firmám, ktoré si nezakladajú účtovné závierky, nie je zrejmé, či a koľko majú zamestnancov a viaceré z nich majú aj dlhy na daniach.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v spoločnom vyhlásení s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) uviedlo, že všetci žiadatelia o príspevky z projektu Prvá pomoc podpisujú čestné vyhlásenie, v ktorom potvrdzujú správnosť uvedených údajov. Nie je podľa nich fyzicky možné overiť detaily každej formálne správne vyplnenej žiadosti s podpísaným čestným vyhlásením pred vyplatením pomoci.

Viac o téme: HyenizmusBoris KollárKoronavírusPandemická pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu