Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Starostovia kritizujú likvidačný postup vlády voči samosprávam: Odmietajú aj prístup Envirofondu

Starosta obce Dvory nad Žitavou Branislav Becík
Starosta obce Dvory nad Žitavou Branislav Becík (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Starostovia asi 60 obcí Slovenska odmietajú likvidačný postup vlády voči samosprávam. Žiadajú ministerku investícií Veroniku Remišovú (Za ľudí) a šéfa envirorezortu Jána Budaja (OĽANO), aby ich prizvali za rokovací stôl k viacerým problémom. Obaja ministri podľa nich nerobia nič pre rozvoj vidieka a obyvateľov. Na tlačovej konferencii o tom informoval starosta obce Dvory nad Žitavou Branislav Becík.

Vláda podľa Becíka obciam namiesto pomoci a podpory hádže polená pod nohy. "Mrzí ma, že táto vláda nás potrebuje naozaj iba vtedy, keď jej tečie do topánok," poznamenal. Samosprávy boli odkázané na výzvy a projekty, ktoré v súčasnosti chýbajú. Becík hovorí, že ministerstvo investícií z nich spravilo šuplíkových starostov a primátorov. Samosprávy majú na svojich stoloch projekty, na ktoré rok a pol padá prach. Starostovia odmietajú aj prístup Envirofondu, ktorý podľa Becíka "zmietol zo stola" vyše 600 žiadostí o dotáciu.

Starostovia odmietajú likvidačný postup vlády voči samosprávam (Zdroj: Topky/Maarty )

"Nechceme nič zo štátneho rozpočtu. Chceme len to, čo nám Európska únia odklepla, a na toto si myslím, že máme stopercentné právo," konštatuje Becík. Tvrdí, že samosprávam chýbajú financie na výstavbu kanalizácií, vodovodov, parky, chodníky, cesty, zateplenie mestských budov, zberné dvory či kompostárne. Kritizujú aj rozširovanie chránených území Natura 2000 ministerstvom životného prostredia. Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák uviedol, že aktivitu týchto starostov berú na vedomie.

Viac o téme: PostupVládaSamosprávyBranislav Becík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu