Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nicholsonová o páde Radičovej vlády: Ostrá kritika SaS! Padli slová o politickej nevyzretosti a nezodpovednosti

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Pád vlády Ivety Radičovej aj po 10 rokoch vyvoláva na politickej scéne vášne. V deň okrúhleho výročia sa k nemu vrátila dnes už bývalá SaSkárka Lucia Ďuriš Nicholsonová. Jej slová sú poriadne ostré a plné kritiky. Namierila ich pritom najmä do vlastných radov.

Nicholsonová pomenovala dvoch vinníkov, ktorí majú podľa nej pád vlády na svedomí."Po prvé, premiérka Radičová nemala podporu vo svojej vlastnej strane. V SDKÚ mala slabú pozíciu, v skutočnosti boli jej lídri dovnútra aj von Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. Musela sa teda viac spoliehať na podporu z iných strán," tvrdí.

Podľa Nicholsonovej spočiatku strana SaS Radičovej takúto podporu dávala, časom ale ochabla. "Pani premiérka totiž mala ambíciu mikromanažovať viac rezorty iných ministrov, napríklad Jozefa Mihála ako manažovať vládu," uviedla Nicholsonová, ktorá v tom čase zastávala post štátnej tajomníčky ministerstva práce. Rezort viedol práve jej stranícky kolega Mihál. "Starí politickí bardi z KDH a Mosta-Híd si riešili vlastné politické hry a tak pozícia premiérky Radičovej vo vláde slabla," dodala. 

Nicholsonová o páde Radičovej
Zobraziť galériu (5)

Predstaviteľov SaSky to prestalo baviť

Následne sa už ostro pustila do SaS, ktorá sa v tom čase potrebovala zadefinovať ako strana princípov a zásad cez postoj k eurovalu. Tak sa to teda aspoň podľa Nicholsonovej komunikovalo navonok. "V skutočnosti to čelných predstaviteľov SaSky prestalo baviť, s výnimkou Jozefa Mihála, ktorého pád Radičovej vlády výrazne mrzel, lebo po ňom zostali len nedokončené reformy," uviedla a zaspomínala na to, čo bezprostredne pádu vlády predchádzalo.

"Keď sa v parlamente rozhodovalo o páde Radičovej vlády, kľúčoví ľudia zo SaS sa stretli u Richarda Sulíka v pracovni. My sme s Jožom Mihálom prišli neskôr. Sedeli tam ministri s vyloženými nohami a s cigarami a bavili sa o tom, ako SaS pôjde preferenčne hore," povedala.

Nicholsonová o páde Radičovej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Neskôr sa však podľa nej ukázalo, že pád Radičovej vlády spôsobil úpadok nielen SaS, ktorej klesli preferencie, ale aj celej krajiny. "Pre Slovensko to znamenalo katastrofu. Postupne si to uvedomovali všetci aj v SaS, že euroval nebol o princípoch, ale o politickej nevyzretosti a o absolútnej nezodpovednosti za vývoj v krajine," uviedla europoslankyňa.

"Vpustili sme sem Fica na dlhých osem rokov a on rozobral krajinu a mustru právneho štátu na súčiastky. Zo Slovenska urobili jeho ľudia ako Kočner, Brhel, Bödör vlastné Eldorádo, kde neplatí rovnosť pred zákonom a kde sa dá spravodlivosť kúpiť za televízor. Pád Radičovej vlády sklamal obrovské množstvo voličov, ktorí nám dali v 2010 dôveru a tam niekde sa začala datovať skepsa pravicového voliča na Slovensku. Táto vláda to už len totálne zaklincovala," sype dnes popol na hlavu sebe aj svojim vtedajším straníckym kolegom.

Radičová v centrále SaS
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Dodala, že si uvedomila, že sústredenie sa na vlastné politické preferencie a zodpovednosť za smerovanie krajiny sú v politike nezlučiteľné. "A uvedomila som si, že na Slovensku prakticky nemáme lídrov, ktorí by sa obetovali viesť krajinu aj za cenu nepopulárnych rozhodnutí a dočasnej straty popularity. SaS urobila chybu, za ktorú by sa mala ospravedlniť, lebo dôsledky pádu Radičovej vlády budú na Slovensku ešte dlho doznievať," povedala. Za pád Radičovej vlády sa dnes sama ospravedlňuje.

Nicholsonová už aktuálne v strane nepôsobí. Vo februári 2021 potvrdila odchod. V SaS bola od jej začiatku a patrí k zakladajúcim členom.

Tabuľa po hlasovaní o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Osudný euroval

Zlomovým dňom pre vládu Ivety Radičovej bol 11. október 2011. Presne pred 10 rokmi mal parlament podporiť finančnú pomoc pre Grécko a to navýšením záruk štátov v takzvanom eurovale. Strana SaS však s takýmto postupom nesúhlasila a vládnemu návrhu odmietla dať svoju podporu. Premiérka Iveta Radičová sa nakoniec rozhodla spojiť hlasovanie s hlasovaním o dôvere vláde.

Za euroval a tým aj za dôveru vláde však hlasovalo len 55 poslancov zo 124 prítomných. Za boli poslanci koaličných strán SDKÚ, KDH, Most-Híd. Poslanci SaS však na hlasovaní prítomní neboli. Z ich poslaneckého klubu sa hlasovania zúčastnil iba jediný, a to poslanec Martin Fecko, ktorý euroval aj vládu podporil.

 

Viac o téme: SaSLucia Ďuriš NicholsonováPád vlády Ivety RadičovejRadičovej vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu