Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nové rozdelenie OKRESOV: Bordových máme už 16! Svadby, oslavy či fitká už len pre zaočkovaných

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (9)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Od pondelka 11. októbra bude  v druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, 16 okresov. Červených okresov bude 43, oranžových 20. Vláda SR na svojom štvrtkovom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

O zhoršujúcej sa situácii hovoril už premiér Eduard Heger pred začiatkom rokovania vlády. Podľa neho to však nie je prekvapivá správa a dalo sa to čakať. Dôvodom je aj nízka miera zaočkovanosti. 

VIDEO Odborníci informujú o aktuálnej epidemiologickej situácii

V desiatkach okresov je vysoká úroveň komunitného šírenia COVIDU: Dôvodom zhoršujúcej sa situácie sú svadby a oslavy (Zdroj: FB/Ministerstvo zdravotníctva)


Ohnísk COVIDU pribúda: MAPA analytikov, čiernych okresov je viac! Dalo sa to čakať, zaočkovanosť je nízka


Aktualizované 15:05 Najvyššia sedemdňová incidencia PCR testov bola v okrese Stará Ľubovňa. "Došlo tam oproti minulému týždňu k nárastu, výrazný nárast bol aj v Stropkove," uviedol. Situácia sa, naopak, zlepšuje v okrese Skalica. Ten by mohol byť nabudúce presunutý z bordovej do červenej fázy COVID-automatu.

Aktualizované 15:04 Mišík upozornil, že štvrtinu pozitívnych tvorili počas minulého týždňa osoby mladšie ako 18 rokov, hoci v populácii majú 19-percentné zastúpenie.      

Aktualizované 15:02 Dôvodom zhoršujúcej sa epidemickej situácie sú podľa Mišíka svadby a oslavy, na ktoré cestujú ľudia naprieč Slovenskom v kombinácii s nízkou zaočkovanosťou dotknutých oblastí.

Aktualizované 15:00 Výjazdy záchranárov k pozitívnym pacientom zaznamenali opäť nárast. Najviac v Žilinskom, Košickom a Prešovskom kraji. "Najhoršia situácia, čo sa týka hospitalizácií aj výjazdov, je v Žilinskom kraji," upozornil Mišík. Nemocnice v tomto kraji dosahujú podľa jeho slov 30-percentnú obsadenosť v porovnaní s maximom z predošlej vlny. Na Kysuciach, v Starej Ľubovni či Bardejove sú nemocnice na polovici maxima z minulej vlny.

Aktualizované 14:45 Očkovať treťou dávkou sa bude podľa záujmu a počtu nahlásených. Opät sa zrejme budú otvárať vakcinačné centrá, ale bude sa očkovať aj v ambulanciách. "Ide nám o to, aby v čo najkratšej dobe boli najmä ľudia, ktorí to potrebujú, zaočkovaní treťou dávkou," uviedla Prokopová. 

Aktualizované 14:42 Až v piatich okresoch pozitivita PCR testov presahuje 25 percent. "Pravdepodobne sa nám nedarí zachytiť všetkých pozitívnych," uviedol šéf IZA.

VIDEO Slovensko daruje dvom africkým krajinám státisíce vakcín AstraZeneca, zároveň vláda plánuje nakúpiť ďalšie ag. testy

Slovensko daruje dvom africkým krajinám státisíce vakcín AstraZeneca, zároveň vláda plánuje nakúpiť ďalšie ag. testy (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:41 Aktuálne máme hospitalizovaných 708 pacientov, na plúcnej ventilácii je 76 pacientov, povedal Mišík.

Aktualizované 14:34 V 38 okresoch je vysoká úroveň komunitného šírenia nového koronavírusu. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz ministerstva zdravotníctva Matej Mišík. Upozornil, že v piatich okresoch je pozitivita PCR testov vyššia ako 25 percent.

Aktualizované 13:31 Z dôvodu expirácie vakcín bolo podľa materiálu darovaných 770-tisíc dávok vakcíny od AstraZeneca do Ukrajiny, Čiernej Hory, Vietnamu, Taiwanu, Rwandy a Kene. "V súčasnosti už úspešne prebieha darovanie vakcín AstraZeneca Slovenskou republikou na základe bilaterálnych dohôd," uviedol rezort.

Nové rozdelenie OKRESOV: Bordových
Zobraziť galériu (9)

Aktualizované 13:29 Štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus hovorí, že dvom africkým krajinám Rwande a Keni darujeme veľké množstvo vakcín AstraZeneca. Celkový počet dávok, ktoré sme darovali je 770-tisíc. SR si v súlade so zámerom Európskej komisie zakontrahovala viac ako 3,8 milióna dávok vakcíny od AstraZenecy. Z tohto objemu bolo k 4. októbru na Slovensko dovezených 1.567.800 dávok.

Aktualizované 13:28 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po rokovaní vlády hovorí, že vláda okrem nového COVID automatu schválila aj návrh darovania vakcín do systému COVAX a nákup Ag testov.

Bordových je už 16 okresov

V stupni ostražitosti (oranžová farba) budú okresy Banská Štiavnica, Bratislava I-V, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Komárno, Malacky, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Prievidza, Šaľa, Senec, Topoľčany, Trnava, Turčianske Teplice.

VIDEO Pandemická situácia sa podľa premiéra Hegera stále zhoršuje: Očakávali sme to, lebo zaočkovanosť je nízka

Pandemická situácia sa podľa premiéra Hegera stále zhoršuje: Očakávali sme to, lebo zaočkovanosť je nízka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V prvom stupni ohrozenia (červená farba) budú Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Brezno, Bytča, Dolný Kubín, Gelnica,  Ilava, Kežmarok, Krupina, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov, Trenčín, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce, Zvolen.

V druhom stupni ohrozenia (bordová farba) budú okresy Bardejov, Čadca, Detva, Humenné, Košice I-IV, Košice-okolie, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Ružomberok, Skalica, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník.

Opatrenia sa sprísnia

Aké opatrenia sa sprísnia v bordových okresoch? Čo sa týka prekrytia horných dýchacích ciest, v interiéry budú povinné respirátory, v exteriéri rúška. Pohyb obmedzený nebude, vláda by k tomu pistúpila len po zavedení núdzového stavu a o tom sa momentálne podľa ministra zdravotníctva nerozprávajú. 

Nové rozdelenie OKRESOV: Bordových
Zobraziť galériu (9)

Horšie to však bude v prípade svadieb, karov či ostatných osláv v prevádzkach. Tie už budú môcť byť organizované len pre zaočkovaných. To isté sa týka aj návštevy fitnescentra. Čo sa týka obradov ako sobáš, krst či pohreb, tie sa riadia podľa pravidiel hromadných podujatí. 

Nové rozdelenie OKRESOV: Bordových
Zobraziť galériu (9)

Nové rozdelenie OKRESOV: Bordových
Zobraziť galériu (9)

Nové rozdelenie OKRESOV: Bordových
Zobraziť galériu (9)

V prípade hromadných podujatí bude povinnosť viesť zoznam účastníkov. V prípade zaočkovaných budú podujatia stále bez limitu, v OTP a pre základ už budú kapacity sprísnené. Sprísnia sa aj podmienky v reštauráciách.

Nové rozdelenie OKRESOV: Bordových
Zobraziť galériu (9)

Nové rozdelenie OKRESOV: Bordových
Zobraziť galériu (9)

Viac o téme: OkresyKoronavírusVladimír LengvarskýAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu