Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poslankyňa Marcinková a jej trpký príbeh zo života: ODKAZ pre Záborskú!

Vladimíra Marcinková Zobraziť galériu (3)
Vladimíra Marcinková (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA – V parlamente je na stole ďalší zákon , ktorý rieši tehotenstvo a jeho umelé prerušenie. Pod návrhom je podpísaná okrem iných poslancov aj Anna Záborská (OĽANO), u ktorej nejde ani zďaleka o prvú takúto iniciatívu. Tá sa ale stala tŕňom v oku ďalšej koaličnej poslankyne Vladimíre Marcinkovej (SaS).

V návrhu zákona, ktorý oficiálne nesie názov "o pomoci tehotným ženám," sa totiž okrem iného uvádza, že "ak nejde o bezprostredné ohrozenie zdravia alebo života ženy, umelé ukončenie tehotenstva sa môže vykonať najskôr po uplynutí lehoty 96 hodín od odoslania hlásenia o poskytnutí informácií."

Štvordňová lehota je však pre mnohých problém, vrátane koaličnej poslankyne Vladimíry Marcinkovej. Tá na príklade, ktorý sa v živote ľahko môže stať, a aj stáva, demonštrovala, prečo. "Vytúžené tehotenstvo. Niekoľko rokov ste sa s manželom pokúšali o bábätko. Konečne dve čiarky na teste! Neopísateľný pocit. O pár týždňov, však cítite náhle bolesti v podbrušku. Ponáhľate sa k svojmu gynekológovi, aby vyvrátil vaše obavy, a ubezpečil vás, že je všetko v poriadku. Ale nie je," začína svoje rozprávanie.

Poslankyňa Marcinková a jej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Hovorí o prípade takzvaného zamĺknutého potratu, keď sa embryo prestalo vyvíjať a odumrelo. "Na Slovensku končí spontánnym potratom každé piate tehotenstvo, takže podobné prípady sa dejú mnohým ženám okolo nás. Doteraz, ste pri tejto diagnóze mohli okamžite podstúpiť lekársky zákrok a dostať želanú zdravotnú starostlivosť. Ak prejde novela pani Záborskej pod tajomným názvom “pomoc ženám”, s mŕtvym plodom budete musieť žiť ďalšie 4 dni, počas ktorých si vraj máte potrat rozmyslieť," uviedla.

Poukázala pritom, že v takýchto prípadoch nejde ani o potrat, ale o "stratu vytúženého bábätka, po ktorej vám lekári legálne ani nevedia ihneď pomôcť chirurgickým zákrokom, kým nebojujete o život."

Poslankyňa Marcinková a jej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Diskusia o potratoch sa na Slovensku zúžila na to, či niekto chce alebo nechce donosiť dieťa. Život žien však nie je takto čiernobiely. Veľké množstvo potratov dnes podstupujú ženy, ktorých tehotenstvo bolo želané, vytúžené, ale neúspešné. Aj ich sa dotýka novela pani Záborskej," dodala.

Záborská veci vidí inak

Záborská sa však o zákone vyjadrila, že v ňom zdôrazňujú oba faktory a záujem o ochranu života a zdravia tehotnej ženy ako aj záujem o ochranu plodu. Čas, ktorý vznikne predĺžením lehoty na rozmyslenie o tomto úkone, podľa nej môže slúžiť práve na preštudovanie foriem pomoci, o ktorých tehotná žena nemusela vedieť.

Tie sú tiež obsiahnuté v návrhu zákona. Patrí medzi ne napríklad rozšírenie možnosti núdzového bývania aj pre ženy, ktoré sú nečakane tehotné, lepšia informovanosť tehotných žien pred zákrokom či značné zvýšenie príspevku pri narodení zdravotne znevýhodneného dieťaťa.

 

Viac o téme: ŽenyZákonPotratyAnna ZáborskáVladimíra Marcinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu