Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dva dni rekonštrukcie udalostí vedúcich k smrti Chovanca: Príčina smrti nie je jasná

Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca. Zobraziť galériu (2)
Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca. (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

BRATISLAVA - Pravá príčina smrti Slováka Jozefa Chovanca na belgickom letisku nie je jasná. Potrebné bude zodpovedať ešte viaceré medicínske otázky. Informoval o tom hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

"Začiatkom tohto týždňa sa uskutočnila na belgickom letisku v Charleroi a v cele pri letisku rekonštrukcia udalostí, ktoré viedli k smrti pána Jozefa Chovanca. Aj vďaka účasti a intervenciám slovenských znalcov sa ukázalo, že pravý dôvod smrti pána Chovanca nie je možné jednoznačne stanoviť a bude ešte potrebné vyjasniť viaceré medicínske otázky," spresnil Bubla. Slovenskí aj belgickí znalci by sa mali znova stretnúť, aby spolu prešetrili príčinu smrti Chovanca berúc do úvahy výsledky rekonštrukcie.

Program dvojdňovej rekonštrukcie

Počas pondelka a utorka (27. - 28. 9.) sa uskutočnila rekonštrukcia udalostí, ktoré vo februári 2018 viedli k smrti slovenského občana Jozefa Chovanca (38). V pondelok bol zrekonštruovaný priebeh toho, ako Chovanca vytiahli z lietadla a odviezli do policajnej cely. V utorok sa vyšetrovatelia zamerali na to, čo presne sa stalo v cele, kde Chovanec strávil päť hodín. Pri rekonštrukcii boli prítomní všetci zúčastnení na udalostiach z februára 2018, ako aj svedkovia, humanitárni pracovníci a policajti.

Na snímke očitý korunný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Rekonštrukciu oddialila pandémia

O rekonštrukcii prípadu sa rozhodlo už vlani v auguste, pandémia nového koronavírusu však tieto snahy oddialila. Vyšetrovatelia musia pripraviť oficiálnu správu o rekonštrukcii udalostí, ktorá bude zaradená do súdneho spisu. Vyšetrujúci sudca spis odovzdá prokurátorovi, ktorý rozhodne o stíhaní osoby alebo osôb označených za vinníkov. Aj keď vyšetrujúci sudca neoznačí nikoho za vinného, prokurátor má právomoc rozhodnúť, či chce alebo nechce niekoho súdne stíhať.

Viac o téme: RekonštrukciaLetiskoSmrťBelgickoJozef Chovanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu