Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Kramplová: Obvinená námestníčka Osuská opustila SPF

Odchod Osuskej potrvdila novinárom ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová.
Odchod Osuskej potrvdila novinárom ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová.

BRATISLAVA - Obvinená námestníčka Slovenského pozemkového fondu (SPF) Helena Osuská, ktorá sa mala podieľať na kontroverznom prevode štátnych pozemkov pod Vysokými Tatrami, odstúpila z funkcie. Informácie médií dnes novinárom potvrdila ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová (ĽS-HZDS).

Chystaný prevod pôdy na firmu údajne blízkej ĽS-HZDS vyústil vlani do vládnej krízy a odvolania ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu.

Osuská podľa Kramplovej odstúpila pod tlakom vykonštruovaných obvinení. Uvoľnené miesto v SPF po Osuskej obsadené nebude, dodala ministerka. Tvrdila, že pri uzatváraní zmlúv na prevody pozemkov pod Tatrami fond nepochybil.

Osuská čelí spolu s jej predchodcom Branislavom Brízom obvineniu, že pri prevode pôdy z SPF zneužili právomoci verejného činiteľa. Bríza podľa skorších informácií sfalšoval dátumy na zmluvách o pozemkoch. Následne sa mala pôda pod Tatrami v hodnote stoviek miliónov korún dostať k reštituentom, od ktorých ich za zlomok trhovej ceny chcela odkúpiť firma GVM. Prevody pôdy však spochybnila prokuratúra a zmenu majiteľa pozastavil katastrálny úrad.

Prípad vyvolal kritiku nielen zo strany opozície, ale aj premiéra Roberta Fica. Na jeho návrh bol napokon odvolaný niekdajší minister Jureňa (ĽS-HZDS), čo strana Vladimíra Mečiara kritizovala a koalícia sa dostala na pokraj rozpadu. Smer-SD a ĽS-HZDS však spor nakoniec urovnali.

ĽS-HZDS však žiadala rovnako prísny postup, ako voči vedeniu pozemkového fondu, aj voči zodpovedným osobám v novšom prípade medzitým zrušeného predraženého nákupu služieb na ministerstve obrany. Ministerstvo je v kompetencii Ficovej strany Smer-SD, z funkcie pre pochybné tendre už odišiel bývalý minister František Kašický.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu