Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRVÉ REAKCIE na správu prezidentky: Podľa Kollára by si jej slová mali vziať k srdcu všetci

Na Čaputovej prejav reagujú viacerí politici. Zobraziť galériu (4)
Na Čaputovej prejav reagujú viacerí politici. (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Po posledných slovách prezidentky Zuzany Čaputovej v správe o stave republiky v parlamente sa začali doslova sypať reakcie politických predstaviteľov, ktorým boli adresované jej slová z prejavu. Mnohí oceňujú jej prístup k aktuálnym otázkam a mnohí si tiež vraj chcú vstúpiť do svedomia.

Heger ocenil prejav a zhodnotil ho ako vyvážený

Vyvážený prejav, ktorý pravdivo opísal realitu vrátane nedostatkov i úspechov vlády. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) tak zhodnotil správu o stave republiky, ktorú prezidentka Zuzana Čaputová v utorok predniesla v parlamente.

PRVÉ REAKCIE na správu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Predseda vlády ocenil, ako prezidentka vyzdvihla obetavosť ľudí v prvej línii v boji s pandémiou. Správne podľa neho poukázala aj na očistu spoločnosti od korupcie. Podporila podľa neho aj reformy. Súhlasí s potrebou pomoci pre nízkopríjmové skupiny v prípade zhoršenia sa situácie. Zhoduje sa tiež s výzvou na konsolidáciu situácie v polícii.

"Cenný bol aj jej postreh, že pandémia vyvolala v ľuďoch strach a následne aj hnev, a, žiaľ, niektorí z toho začali politicky ťažiť," komentoval Heger. Poukázal pritom na expremiéra a súčasného opozičného poslanca Roberta Fica (Smer-SD). Na pondelkovom (27. 9.) stretnutí sa podľa premiéra Fico prezidentke "vyhrážal občianskymi nepokojmi", čo považuje za "nehoráznu opovážlivosť a drzosť".

Vznik pracovnej skupiny, o ktorej prezidentka v prejave povedala, že nemôže nahradiť roky absentujúcu ochotu k zmenám, podľa premiéra neznamená, že nič iné vláda nerobí. Skupina má skúmať iba "trecie plochy", ktoré vyplývajú z aplikačnej praxe. Reformy podľa Hegera už prebiehajú. Za rok a pol podľa neho vláda "ušla kus cesty". Poukázal na zmeny v ústavných zákonoch či založenie Najvyššieho správneho súdu.

"Žijeme ťažké časy, potrebujeme pokoj, rozvahu, obetavosť a statočnosť, jednotu, pretože toto sú vlastnosti, ktoré nás vždy v ťažkých časoch udržali nad vodou," vyzval predseda vlády. Ubezpečil tiež občanov, že vláde ide o zabezpečenie spravodlivosti a rozvoj Slovenska. Nikto podľa neho nebude bezdôvodne stíhaný.

SaS má podobné pocity

Podľa SaS bola správa, ktorú preniesla prezidentka Čaputová vyvážená. "Nastavila však kritické zrkadlo nielen vláde, ale aj poslancom," hovorí predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Tá tiež ocenila, že sa prezidentka dotkla aj životného prostredia a biodiverzity.

Strana Sloboda a solidarita hovorí, že správa prezidentky bola vyvážená (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prezidentka plne podporila vládu, tvrdí Fico

Na správu reagoval aj opozičný líder Smeru-SD Robert Fico. Podľa neho Čaputová v plnom rozsahu podporila vládnu koalíciu, pretože vraj nespomenula, kto môže za posledné najhoršie výsledky Slovenska aj v prípade pandémie, čím mal na mysli aktuálnu vládu Hegera. Ficovi tiež prekáža, že prezidentka vraj úplne obišla tému stavu verejných financií, na čo vraj neupozorňuje Smer, ale ostatné, nezávislé inštitúcie. "Pani prezidentka nepovedala nič, pani prezidentka je členom vládnej koalície," uzavrel Fico.

Podľa opozičného Smeru sa prezidentka svojim prejavom zaradila do koalície Hegera a Matoviča (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Veľký deň! Prezidentka sa prihovorila k poslancom a národu: Vulgarizmy sa stali novým štandardom, musíme sa zjednotiť!


Krajniak ocenil Čaputovej zastanie sa nezaočkovaných ľudí

Jedným z prvých, kto na slová hlavy štátu reagoval, bol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý oceňuje prezidentkino pochopenie pre ľudí, ktorí sa nechcú nechať zaočkovať. "Myslím si, že neočkovaní ľudia nesmú byť občanmi druhej kategórie a očkovanie nemá byť povinné," tvrdí minister.

PRVÉ REAKCIE na správu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Milan Krajniak)

Remišová je po prejave rada za ocenenie protikorupčného étosu vlády

Vicepremiérka Veronika Remišová je podľa vlastných slov rada, že prezidentka vyzdvihla dôležitosť spolupráce a jednoty v zápase o charakter Slovenska a ocenila protikorupčný étos vlády. "Zároveň poukázala na problémy Slovenska, ktoré sa 12 rokov neriešili, ako napríklad reforma zdravotníctva, školstva, ale aj dôležitosť reformy spravodajských služieb a polície. Strana Za ľudí bude naďalej ponúkať zdravé nepopulistické odborné riešenia predovšetkým v oblasti spravodlivosti, regionálneho rozvoja a profesionálneho, kompetentného a nekorupčného riadenia štátu," tvrdí Remišová.

PRVÉ REAKCIE na správu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kollár upriamil pozornosť na koaličnú zmluvu

Predseda parlamentu sa prakticky okamžite po odprevadení hlavy štátu z pléna stretol s niekoľkými novinármi, ktorým povedal, že aj on si "doniesol uši" a v lavici hlavu štátu pozorne počúval. Hneď po jej vystúpení sa ale vrátil k téme jeho vecí, ktoré dal do koaličnej zmluvy. Narážal tým na nájomné byty, 363 či exekučnú amnesiu. Zároveň si nemyslí, že by súčasná politická kultúra bola na takom dne, ako to opisovala prezidentka a že to tu už bolo aj "horšie", no jedným dychom dodal, že nie sme na úrovni Nemecka či Francúzska. "Každý by si mal vstúpiť do svedomia, aj ja," uznal Kollár.

Kollár po prejave prezidentky uznáva, že každý by si mal vstúpiť do svedomia, a to aj on sám (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pellegrini hovoril o zaočkovaných ľuďoch

Peter Pellegrini si ako stále nezaočkovaný politik z Čaputovej prejavu odniesol aj to, aby medzi sebou zaočkovaní a nezaočkovaní ľudia nebojovali pre rôzne príčiny.

Pellegrini z Čaputovej prejavu čítal aj to, aby nevznikala nenávisť medzi zaočkovanými a nezaočkovanými (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šeliga charakterizoval Čaputovej prejav ako nestranný.

Reakcia Juraja Šeligu po prejave prezidentky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Celý prejav prezidentky Zuzany Čaputovej:

Prezidentka sa v prednesení správy o stave republiky dotkla viacerých tém: Slovensko zúfalo potrebuje jednotu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: ReakcieSpráva o stave republikyZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu