Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Národné stredisko pre ľudské práva vyzýva poslancov, aby nepodporili zákon súvisiaci s potratmi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) vyzýva v liste poslancov Národnej rady (NR) SR, aby nezahlasovali za prijatie návrhu zákona o pomoci tehotným ženám.

Stredisko tvrdí, že v mene pomoci "zásadným spôsobom zhorší prístup k bezpečnej forme umelého prerušenia tehotenstva". Šéfka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) hovorí, že zákon nepodporí a pravdepodobne ho nepodporia ani jej kolegovia. Poslanci Sme rodina budú mať podľa predsedu ich klubu Petra Pčolinského pri hlasovaní voľnú ruku.

Jana Bittó Cigániková
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Stredisko upozorňuje na nesystematický charakter predkladaných zmien, ktoré viac odzrkadľujú osobné presvedčenie predkladateľov a prekladateliek ako reálne potreby tehotných žien," skonštatovalo SNSĽP v stanovisku.

Podľa SNSĽP má pripravovaná právna úprava viacero nedostatkov. Pripomína, že prístup k bezpečnej forme umelého prerušenia tehotenstva je prirodzeným obsahom práva na zdravie, ako aj práva na súkromný a rodinný život. "Aj keď stredisko v nijakom rozmere neupiera práva nenarodeného plodu, je na mieste pripomenúť, že podľa viacerých rozsudkov Európskeho súdu pre ľudské práva sú práva nenarodeného plodu nerozlučne spojené s právami tehotnej ženy. Akýkoľvek zásah do reprodukčných práv musí brať na zreteľ mantinely primeranosti a potrebu ochrany práv nenarodeného plodu, ako aj práv matky," doplnilo stredisko. Myslí si, že súčasné legislatívne nastavenie chráni dostatočne práva matky aj práva plodu.

Návrh zákona predložili spolu s Annou Záborskou poslanci OĽANO

Návrh zákona predložili spolu s Annou Záborskou (OĽANO) poslanci OĽANO a Sme rodina. Hovorí o núdzovom bývaní pre tehotné ženy v krízovej situácii, zaviesť chce osobitný príspevok vyše 3000 eur pri narodení dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím či tzv. kočíkovné v plnej výške aj pre štvrté dieťa v rodine. Súčasťou návrhu je aj premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva, predĺženie lehoty na rozmyslenie o potrate zo 48 na 96 hodín, ako aj zákaz reklamy na služby a tovary spojené s výkonom umelých potratov.

Anna Záborská
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Bittó Cigániková vidí v návrhu aj dobré veci, no je proti predlžovaniu lehoty pred podstúpením interrupcie. "Skutočným zámerom je čo najviac prekážok. Ak si zoberiete lehotu štyri dni v kombinácii s výhradou vo svedomí, tiež s tým, že návšteva gynekológa nie je možná hneď. Môže sa stať, že termín interrupcie nestihnete," uviedla.

Príspevok pre dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím je podľa nej morálne veľmi diskutabilný. Pomôcť rodinám treba podľa nej systémovo a dlhodobo. "My sa rozprávame o situácii, keď tento príspevok dávame preto, aby žena, ktorá sa rozhodla, že nechce do toho ísť, pretože na to nemá osobné predpoklady alebo financie, do toho predsa len išla, a neprekáža, že to potom možno nezvládne," dodala a označila to za nešťastný prístup. Odmietla tiež tvrdenia, že by nechcela, aby sa rodili ťažko zdravotne postihnuté deti.

Viac o téme: PoslanciPotratySlovenské národné stredisko pre ľudské práva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu