Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čaputová na letisku so slzami v očiach: FOTO V najhoršej chvíli života ju utešoval sám pápež!

Prezidentka počas rozlúčky so Svätým Otcom Zobraziť galériu (5)
Prezidentka počas rozlúčky so Svätým Otcom (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, reprofoto RTVS)

BRATISLAVA - Bolesť a žiaľ. Z prevažnej väčšiny len takéto pocity musela prezidentka Zuzana Čaputová počas stredajšieho odchodu pápeža cítiť. Nielen že odchádzal Svätý Otec František, ale z jej srdca a života odišiel najväčší mužský vzor, akého mala. Jej otec Štefan Strapák bojoval s ťažkou chorobou a počas spomínanej stredy zomrel. Čaputová tak musela niesť ťažký kríž smútku priamo počas rozlúčkového ceremoniálu. Z jej očí sa dal jasne vyčítať bezhraničný smútok. Ľudia však v danej chvíli o ničom netušili.

Diváci, ktorí včera sledovali prenos z rozlúčkového ceremoniálu na bratislavskom letisku sa tiež pozastavili nad tým, že prezidentka pôsobila mimoriadne smutným dojmom a navyše prišla v čiernych šatách. "Pôsobila tam veľmi smutne, teraz už rozumiem prečo," takéto a podobné komentáre sa neskôr začali objavovať pod viacerými včerajšími správami. V čase živého vysielania odchodu pápeža sa totiž o ničom takom ako je smrť otca prezidentky nevedelo. Neskôr sa táto informácia začala šíriť, až ju nakoniec potvrdil aj sám Prezidentský palác.

"Kancelária prezidenta SR s hlbokým zármutkom oznamuje, že po dlhej a ťažkej chorobe zomrel dnes, doma a v pokoji, vo veku 79 rokov, otec prezidentky SR Zuzany Čaputovej, pán Štefan Strapák," spresnil Strižinec.

Svätý otec počas cesty na letisko pozdravil ľudí, ktorí na neho čakali (Zdroj: Topky.sk / Maarty)


MIMORIADNE Smutná správa! Vo veku 79 rokov zomrel otec prezidentky Čaputovej


Hlava štátu sa musela z hľadiska emócii poriadne držať

Čaputová sa na ceremóniu dostavila v obrovskom smutku a čiernych šatách. V istej minúte vysielania bol na ňu dokonca detailný záber, ktorý moderátor RTVS komentoval slovami: "Vidíme dokonca aj dojatie v očiach prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej". Na tú však nedoľahli emócie z odchodu Svätého Otca ale z odchodu jej vlastného otca.

Prezidentka Čaputová na letisku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto RTVS)

Kývala pápežovi, no v duchu myslela na už nebohého otca

Čaputová sa ešte neskôr svojim priaznivcom prihovorila opäť. Jej slová chytia za srdce určite každého. "Dnes som sa rozlúčila na letisku so Svätým Otcom. V duchu som ale so slzami kývala aj tomu svojmu. V pondelok ešte vnímal, keď som mu povedala, že mu pápež požehnal. Odišiel v pokoji, doma, v starostlivosti rodiny. Ďakujem za všetko, Oci. V mene celej rodiny ďakujem za všetku prejavenú sústrasť," rozlúčila sa aj takto verejne s vlastným otcom Čaputová.

Zo záberov spred lietadla nižšie to dokonca vyzeralo tak, že Čaputovej dodával silu na zvládnutie tejto situácie aj sám pápež František. 

Prezidentka Čaputová na letisku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Prezidentka Čaputová na letisku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Ešte pred troma rokmi jej dal nádej pri boji s chorobou

Prezidentka ešte pred samotnými voľbami v roku 2019 predstavila verejnosti v statuse svojho otca Štefana Strapáka na archívnej fotografii, kde mu želala všetko najlepšie k meninám. Už vtedy ale Čaputová prezradila, že jej otec začal bojovať s vážnou chorobou, no polepšilo sa mu. "Napokon došlo v jeho zdraví k obratu, z fatálneho je jeho stav teraz nepochopiteľne „vynikajúci“, ako povedal primár. Bol to zázrak? Možno áno, no tento zázrak umožnil otec, pretože on to nikdy nevzdal," písala ešte v roku 2018 Čaputová.

Viac o téme: OtecPápežúmrtieRozlúčkaFrantišekZuzana ČaputováŠtefan Strapák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu