Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V okolí Žiaru nad Hronom sa potuluje medveď, došlo k najhoršiemu: Ďalší útok na človeka!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽIAR NAD HRONOM – Na strednom Slovensku došlo k ďalšiemu útoku medveďa. Na muža zaútočila medvedica s mláďatami, k incidentu sa odmieta vyjadriť a svoj nepríjemný zážitok nenahlásil ani na polícii, so svojimi zraneniami nešiel ani do nemocnice. Za krátky čas ide tak o tretí útok medveďa na človeka.

O incidente informovalo mesto Žiar nad Hronom, ktoré v súčasnosti rovnako „bojuje“ s medveďmi v intraviláne mesta. Ako uviedli, medvedica na človeka zaútočila v okolí obce Lutila, ktoré je od mesta vzdialené len 4 kilometre. Šelma si za obeť vybrala muža, ktorý sa však jej útoku bránil, rovnako tak však robila aj medvedica. Tá mužovi spôsobila odreniny. Išlo o medvedicu, ktorú sprevádzali jej mláďatá.

Archívne VIDEO Ako zabrániť problémom s medveďom: Inšpekcia životného prostredia poukazuje na najčastejšie chyby!

Ako zabrániť problémom s medveďom: Inšpekcia životného prostredia poukazuje na najčastejšie chyby! (Zdroj: SIŽP)

Napriek nepríjemnej skúsenosti, ktorú muž zažil, rozhodol sa, že o nej políciu neinformuje, dokonca so zraneniami nešiel ani do nemocnice. K incidentu sa odmieta vyjadriť.

V okolí Žiaru nad
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Bolo to len v pondelok popoludní, keď Žiar nad Hronom informoval, že v ich okolí sa pohybuje medveď. Spozorovaný bol za nemocnicou a v okolitých poliach, kde je nasadená kukurica.Upozorňujeme obyvateľov, aby nechodili do týchto častí mesta, nevenčili tu psíkov. Upovedomili sme aj políciu a štátnu ochranu prírody,“ uviedla samospráva.

Na výskyt medveďa upozornila aj polícia. Hliadky lokalitu monitorujú, o prípade bol okamžite vyrozumený aj odborný pracovník, špecialista na medveďa hnedého. Občanov žiadame, aby sa v uvedenej lokalite z bezpečnostných dôvodov nepohybovali. V prípade, ak zviera spozorujete, okamžite volajte na linku 158,“ napísala banskobystrická polícia.

Ďalší prípad

Prípad z Lutily nie je jediný, za posledný mesiac došlo celkovo k trom útokom. Prvý sa stal v obci Dúbravy časť Iviny, kde medvedica muža „položila na lopatky“, zozadu ho zrazila na zem a stála nad ním rozkročená a revala mu do ucha. "Napadnutý robil krik, potom od neho odišla,“ povedala starostka obce Dúbravy Elena Grňová. Ako dodala, po útoku šelmou mu pomohol vstať príbuzný, ktorý sa na celú záležitosť pozeral zo zhruba 200 metrov. Následne bol ošetrený v ambulantnej pohotovostnej službe, pričom rany mu museli zašiť.

Medvedica s mláďaťom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalší sa stal na Deň Ústavy v obci Hradište, v zarastených ovocných sadoch. Medveď napadol 58-ročnú učiteľku Eriku, ktorej spôsobil poranenia v oblasti krku, ramena a stehna. Na miesto boli privolaní aj leteckí záchranári. „Primárne ošetrenie jej poskytli privolaní pozemní záchranári. Posádka leteckých záchranárov si pacientku po pristátí v blízkosti miesta nešťastia následne prevzala do svojej starostlivosti a po doplnení liečby a stabilizovaní vitálnych funkcií bola v spolupráci s ostatnými záchranármi prevezená k vrtuľníku, preložená na palubu a letecky transportovaná na urgentný príjem Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici,“ uviedli leteckí záchranári.

Vrtuľník musel pomáhať pri
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

V tom čase sa Štátna ochrana prírody vyjadrovala, ženeplánuje meniť stratégiu v regulácii počtu jedincov medveďa hnedého. Riešenie je v aktívnej selekcii problémových jedincov v kombinácii s ďalšími opatreniami v predmetných lokalitách výskytu“. Podľa ich slov medvede na Slovensku premnožené nie sú. Za tento rok ide už o ôsmy útok medveďa na človeka.

Prvé usmrtenie človeka medveďom

Ešte v polovici júna došlo aj k prvému smrteľnému incidentu útoku medveďa na človeka, a to na Liptove. „Prizvaný súdny lekár konštatoval, že k smrti nedošlo prirodzeným spôsobom. Muž mal na hlave, krku a boku poranenia, ktoré boli spôsobené pohryzením. V mieste nálezu sa našli čerstvé stopy medveďa,“ uviedla vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Marína Debnárová.

V okolí Žiaru nad
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pixabay.com)

„Predbežnou správou z pitvy nebohého bolo zistené, že zomrel na následky poranení, ktoré zodpovedali zraneniam spôsobeným útokom medveďa,“ uviedla žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová. Starosta Liptovskej Lúžnej Albín Husarčík priblížil, že k udalosti došlo, keď bol nebohý muž v doline na prechádzke. Zdôraznil, že ide o lokalitu v extraviláne, kam ľudia zvyknú chodievať. V centre dediny podľa neho nikdy nemali problém s výskytom medveďov, chodievajú však na salaš. V prírode sa veľa ľudí stretáva s medveďom, vidia ho, ale prípad napadnutia človeka tu v našej obci ešte nebol,“ podotkol.

Viac o téme: ProblémŽiar nad Hronomútok medveďaLutilaMeveďútok medveďa na človekaObec Lutila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu