Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kollár o aktuálnej situácii: Koaličná rada sa bude zaoberať prechodom Kolíkovej frakcie do SaS

Boris Kollár Zobraziť galériu (2)
Boris Kollár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prechodom frakcie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej do klubu SaS sa bude zaoberať koaličná rada. Dohodne sa, či sa bude otvárať koaličná zmluva, a rozhodne sa, či má Kolíková stále nárok na ministerské kreslo. V diskusnej relácii V politike na televízii TA3 to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

Miesto podpredsedu parlamentu by podľa Kollára malo ostať strane Za ľudí, vie si tam predstaviť poslanca Juraja Šeligu. "Všetky scenáre sú otvorené. My nemáme žiadne personálne požiadavky," podotkol Kollár. Tvrdí, že so zvyšnými poslancami, ktorí ostali v strane Za ľudí, Sme rodina nerokuje. Považuje to za "nepekný akt", ak by rozkladal svojho koaličného partnera.

Kollár nemá ambíciu rozširovať klub, dodáva však, že sú otvorení a môže k nim prísť ktokoľvek. "Nerobíme lúpežné nájazdy do klubu OĽANO alebo kdekoľvek inde, že by som niekoho lákal a snažil sa hodiť udičku," skonštatoval predseda parlamentu.

Kollár o aktuálnej situácii:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Koaličná rada sa podľa Kollára musí stretnúť, aby spoločne rozlúskla situáciu, ktorá po odchode Kolíkovej frakcie do klubu SaS nastala. Koaličné rady bývajú v pondelok, no je možné, že sa pre návštevu pápeža Františka presunie na iný deň. Kollár deklaroval, že Sme rodina nebude hlasovať za odvolávanie ministerky Kolíkovej, ktoré iniciuje opozícia.

Rešpektuje tiež rozhodnutie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) poveriť riadením Policajného zboru Štefana Hamrana. Tvrdí, že Hamranovi treba dať na pozícii šancu, aby upokojil situáciu v polícii. "Brutálna vojna" podľa Kollára v polícii nie je a netreba takýmito vyhláseniami strašiť ľudí. V polícii sú však nejaké osobné zlyhania.

MIMORIADNE Kolíkovci definitívne odchádzajú zo Za ľudí! Založili platformu a vstupujú do klubu SaS (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Stretne sa s pápežom

Za nízkou zaočkovanosťou ľudí na Slovensku vidí Kollár boj opozície, ktorá si z tejto témy spravila kampaň. "Sú ľudia, ktorí sú zanietení antivaxeri. Je to v Rakúsku, Švédsku aj Nemecku, ale nikde v týchto krajinách neurobila opozícia to, čo u nás na Slovensku, že si z toho spravila politiku," povedal.

Predseda parlamentu v súvislosti s treťou vlnou pandémie povedal, že na Slovensku by už nemal nastať celoplošný lockdown. Delta variant nového koronavírusu prebehne podľa neho cez Slovensko rýchlo. Sme rodina bude zároveň vetovať akýkoľvek návrh na povinné očkovanie.

Kollár sa má tiež stretnúť s pápežom Františkom, ktorý zavíta v nedeľu na Slovensko. Chce sa ho opýtať na názor napríklad na migráciu či budúcnosť cirkvi. "Svet je iný, ako bol pred 200 - 300 rokmi, takže akým spôsobom sa bude cirkev modernizovať. Určite musí reflektovať na nové výdobytky vedy, techniky, poznania," uviedol.

Viac o téme: KoalíciaBoris KollárMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu